LTV pieteikumu jauna kanāla raidīšanas atļaujas saņemšanai NEPLP plāno iesniegt septembrī

Lai saņemtu raidīšanas atļauju "Latvijas Televīzijas" (LTV) jaunajam kanālam LTV3, oficiālu pieteikumu Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) plānojam iesniegt šī gada septembra vidū vai beigās, biznesa portālam "Nozare.lv" teica LTV ģenerāldirektors Edgars Kots.

Pašlaik oficiālais pieteikums tiek gatavots.

Kā ziņots, LTV paralēli LTV1 un LTV7 plānoja veidot kanālu LTV3 un tā testēšanu sāka šī gada februārī. Tika plānots, ka LTV3 tiks pārraidīts ārpus Latvijas teritorijas, izmantojot interneta platformu.

Tāpat tika paredzēts LTV3 veidot, izmantojot esošos resursus - LTV3 programmā iekļaut gan LTV1, gan LTV7 oriģinālraidījumu atkārtojumus, gan arhīvus, kā arī reģionālo televīziju raidījumus un neatkarīgo producentu raidījumus, kuru izmantošanai LTV ir tiesības.

Par jauno kanālu LTV šī gada sākumā ir bijušas prezentācijas un sarunas ar NEPLP.

NEPLP loceklis Gints Grūbe "Nozare.lv" pastāstīja, ka LTV3 ideja ir atbalstāma, taču norādīja, ka LTV3 ir nepieciešams oriģināls un kvalitatīvs saturs. Tas ierobežotā finansējuma dēļ LTV3 programmai pietrūcis, tāpēc NEPLP piedāvāto LTV3 programmas pagaidu risinājumu nav atbalstījusi un ieteikusi LTV3 saturu pilnveidot, lai tas būtu cilvēkiem interesants, un meklēt finansējumu.

"Nākamā gada budžeta kontekstā izvērtēsim iespējas, vai un kādā veidā šo ideju īstenot un padarīt pieejamu skatītajiem Latvijā un ārzemēs," pauda Grūbe. Pēc viņa domām, ja LTV3 sāktu darbību, izmantojot tikai esošos resursus un programmas saturu uzlabotu pamazām, tas negatīvi ietekmētu LTV3 zīmolu.

"Mēs arī paši saprotam, ka būtu labi LTV3 pārraidīt latviešu dokumentālās filmas un latviešu mākslas filmas, bet tas ir saistīts ar autortiesību maksājumiem, kam pagaidām naudas nav," teica Kots.

Viņš uzsvēra, ka bija paredzēts veidot LTV3 tikai no tā raidījumu kopuma, kas LTV ir pieejams un kam nav vajadzīgas papildizmaksas, lai ar LTV3 starpniecību latviešiem ārzemēs būtu saziņa ar Latviju.

Vienīgā iespēja, kā padarīt LTV3 programmu daudzveidīgāku, ir prasīt naudu no budžeta. Lai izpildītu NEPLP prasības LTV3 programmas pilnveidošanā, minimālā summa gadā būtu 500 000 latu, bet, ja tiktu ierēķinātas arī satelīta izmaksas, tad no budžeta būtu jāprasa 1,5 miljoni latu gadā.

Pēc Kota domām, lētākais variants, kā sasniegt tautiešus ārzemēs, ir interneta platformu izmantošana, savukārt satelīta izmantošana radītu budžetā nevajadzīgas izmaksas.

"Joprojām esmu pārliecināts, ka LTV3 savu darbību ar minimāliem resursiem var sākt jau tagad un pakāpeniski padarīt programmu daudzveidīgāku, kā arī ar laiku palielināt apraides iespējas," teica Kots.

"Kad LTV iesniegs NEPLP oficiālu pieteikumu, lai saņemtu raidīšanas atļauju LTV3, vērtēsim koncepciju, tās satura kvalitāti un finansiālās iespējas šo koncepciju realizēt," teica Grūbe. Viņš uzsvēra, ka NEPLP ir ieinteresēta, lai LTV saturs ir pieejams gan Latvijā, gan ārzemēs.

Latvijā

“Dzīvoju Latvijā jau vairāk nekā deviņus gadus,” teic rakstnieks, publicists un vēsturnieks Dmitrijs Savins, kura dzimtene ir Krievija, Aizbaikāls, pilsēta Čita. “Pirms tam nekad nebiju domājis, ka kļūšu par emigrantu. Bet mēs visi zinām, kāda ir situācija mūsdienu Krievijā. Tāpēc mana aizbraukšana bija loģisks rezultāts manam politiskajam darbam Krievijā. Man Krievijā bija tikai divi varianti: cietums vai emigrācija.” Intervija ar Dmitriju notiek latviski.

Svarīgākais