"Sadales tīkls" noraida pārmetumus par nespēju nodrošināt ar tirgus atvēršanu saistīto datu apmaiņu

Sadales sistēmas operators AS "Sadales tīkls" noraida pārmetumus, ka tas nespēj nodrošināt savlaicīgu komercdatu apmaiņu ar elektroenerģijas tirgotājiem saistībā ar tirgus atvēršanu.

Šodien izplatītajā paziņojumā uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Andis Pinkulis, komentējot iepriekš Igaunijas energokompānijas "Eesti Energia" meitasuzņēmuma Latvijā "Enefit" norādītās nepilnības datu apmaiņā, uzsver, ka "Sadales tīkls" ir gatavs, turpinoties tirgus liberalizācijai, apkalpot jaunos tirgus klientus. Nākamo tirgus atvēršanas soli Ekonomikas ministrija (EM) ieplānojusi no šā gada 1.novembra, ļaujot elektrību par regulēto tarifu pirkt tikai mājsaimniecībām, taču "Enefit" šo termiņu uzskata par sasteigtu.

Pēc Pinkuļa skaidrotā, pakāpeniska tirgus atvēršana ir ļāvusi sadales sistēmas operatoram veiksmīgi pielāgot informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmas vienlaicīgas statusa maiņas nodrošināšanai lielam skaitam elektroenerģijas lietotāju. Sistēmas veiksmīgu darbību, viņaprāt, apliecina šogad pavasarī notikusī tirgus liberalizācija, kuras laikā uzņēmums nodrošināja visus pakalpojumus gan "Enefit", gan "Latvenergo" un citu elektroenerģijas tirgotāju klientiem.

""Sadales tīkls" apliecina gatavību arī turpmākai elektroenerģijas tirgus atvēršanai un garantē visiem elektroenerģijas tirgotājiem iespēju saņemt datus un veikt norēķinus ar saviem klientiem," teikts paziņojumā.

Patlaban uzņēmumā turpinoties darbs pie IT risinājumu pilnveidošanas elektroenerģijas tirgotāja maiņas procesa atbalstam un regulārai datu nodošanai tirgus dalībniekiem, kā arī pie "Sadales tīkla" klientu pašapkalpošanās portāla izveides.

Pēc uzņēmuma uzsvērtā, jaunās IT sistēmas izveide nodrošinās savlaicīgu skaitītāju rādījumu saņemšanu no klienta, kas savukārt sekmēs ātrāku komercdatu sagatavošanu tirgotājam. Datu sagatavošana minētajā IT sistēmā būs automātisks process, un vienlaicīgi varēs apkalpot gan dažus tūkstošus, gan desmitiem tūkstošu klientu.

Jau ziņots, ka saskaņā ar "Enefit" norādīto "Sadales tīkls" Igaunijas kompānijas klientiem jau tagad nespēj nodrošināt laicīgu komercdatu apmaiņu, kas nepieciešama norēķinu veikšanai. Bažas rada tas, ka, lietotāju skaitam tirgū pieaugot četras reizes un potenciāli arī "Enefit" klientu skaitam proporcionāli pieaugot, netiks nodrošināta iespēja saņemt datus un veikt norēķinus ar saviem klientiem.

""Sadales tīkls" ir izstrādājis plānu situācijas uzlabošanai, taču tas ir agrīnā stadijā, un IT ieviešanas prakse rāda, ka sākotnējie termiņi netiek ievēroti, tātad "Enefit" fiziski nebūs iespējams apkalpot klientus, ka izdotos ar tiem slēgt elektroenerģijas iegādes līgumus," norāda "Enefit". Uzņēmums aicina paredzēt, ka lietotājiem, uz kuriem attiecas grozījumi, ir jāpērk elektrība atvērtajā tirgū ne vēlāk kā 2013.gada 1.aprīlī.

Ministru kabineta komitejā par EM rosinātajam izmaiņām bija paredzēts lemt vakar, taču jautājuma izskatīšana atlikta uz nedēļu, lai diskutētu par "Enefit" iebildumiem.

Latvijā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, šodien tika atvērta bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās" angļu valodā, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Grāmatu izdevusi izdevniecība "Pētergailis". Tās dizaina autors Ivo Grundulis, atbildīgā redaktore - Inguna Cepīte, redaktors - Kārlis Freibergs. Zinātniece, folkloras pētniece Vīķe-Freiberga savu 85 gadu jubileju atzīmēja, apgādā "Pētergailis" laižot klajā cikla "Trejādas saules" sējumu "Kosmoloģiskā saule" angļu valodā, lai ar latviešu dainām iepazīstinātu arī starptautisko auditoriju. Vīķe-Freiberga veikusi pētījumus par latviešu tautas dziesmu semiotiku, poētiku un struktūru. Šajā darbības posmā sagatavotas vai publicētas desmit grāmatas, ap 160 rakstu, monogrāfiju un grāmatu nodaļu, sniegtas vairāk nekā 250 runu un zinātniski referāti angļu, franču un latviešu valodā.