Grib izveidot vienotu Latvijas vecāku sadarbības tīklu

Šodien,19. augustā, skolā "Patnis" Rīgā tiksies vairāk nekā desmit dažādas vecāku organizācijas, lai meklētu labākos, efektīvākos soļus, kā veidot vecāku organizāciju sadarbības tīklu, aģentūru LETA informēja biedrības "Vecāki par izglītību" pārstāve Jana Simanovska.

Vienotajam sadarbības tīklam būtu jābūt horizontālai organizācijai pēc savas struktūras un jāļauj visām iesaistītajām vecāku organizācijām saglabāt savu individualitāti un redzējumu, un kas varētu vienoti komunicēt ar valsts pārvaldes un izglītības iestādēm, medijiem.

Semināra galvenais lektors būs organizāciju pārmaiņu vadības speciālists Mihaels Fukss no Vācijas, kurš strādājis ne tikai ar Vācijas izglītības sistēmu un vecāku organizācijām, bet palīdzējis veidot organizāciju struktūras arī tādām kompānijām kā BMW, IBM, "Volkswagen" un citām.

"Zinot, ka mums pašiem pārrunas un vienošanās par sadarbību prasīja daudz laika un spēka, palīdzība no augsta līmeņa eksperta varētu būt noderīga un ir jāizmanto. Vecāki var un viņiem pat vajag būt par palīgiem izglītības sistēmas veidošanā, - lai izglītība būtu domāta bērnu reālajai dzīvei nākotnē, nevis tikai informācijas apguvei un papīram mācību beigās," atzina Simanovska.

Biedrības "Izglītība un atbalsts Latvijas ģimenēm" pārstāve Kristīne Dūdiņa norādīja, ka izglītības sistēma pašlaik ir atvērta pārmaiņām, attīstībai un vecāki ir nozīmīgs partneris šajā procesā. Tomēr skaidras komunikācijas un kopīgas platformas trūkuma dēļ var palaist garām iespēju efektīvi aktivizēt un pielietot Latvijas vecāku potenciālu.

Semināru palīdz organizēt Latvijas Intelektuālās attīstības fonds, kura vadītājs Viesturs Dūle uzskata, ka vecāki ir ļoti nozīmīga Latvijas nākotnes daļa, kam būtu jāapzinās savs spēks un jāzina, kā to likt lietā. "Ja vecāki spēs atrast kopīgu valodu par valsts izglītības kvalitātes saturu un šajā virzienā ietekmēt izglītības iestādes, ministriju un Saeimu, tas var būtiski palīdzēt tiem bērniem, kuri joprojām mācās reālajai dzīvei nepiemērotā izglītības sistēmā. Vecāki var palīdzēt to mainīt," ir pārliecināts Dūle.

Uz semināru aicināti pieteikties arī citu vecāku organizāciju vadītāji.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais