Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Tiesa skatīs AKKA/LAA un KP strīdu par ļaunprātīgu dominējošā stāvokļa izmantošanu

Administratīvajā apgabaltiesā šodien plkst.14.40 plānots izskatīt biedrības "Autortiesību komunicēšanās un konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība" (AKKA/LAA) sūdzību par Konkurences padomes (KP) pērn pieņemto lēmumu sodīt biedrību par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Kā ziņots, KP konstatēja pārkāpumus AKKA/LAA darbībās un piemēroja tai 11 134 latu naudas sodu, kā arī noteica tiesisko pienākumu izbeigt konstatētos pārkāpumus.

Biedrība Administratīvajā apgabaltiesā apstrīdējusi KP 2008.gada 1.decembra lēmumu, kurā padome AKKA/LAA darbībās konstatēja pārkāpumus, piemērojot autoratlīdzības tarifus par mūzikas publisku atskaņošanu veikalos, frizētavās, solārijos un citās līdzīgās iestādēs, aģentūru LETA informēja biedrībā.

AKKA/LAA nepiekrīt KP lēmumam, jo uzskata, ka lietas izvērtēšanā nav ņemti vērā vairāki svarīgi kritēriji, norāda AKKA/LAA.

LETA jau ziņoja, ka KP uzlika sodu biedrībai par ļaunprātīgu dominējošā stāvokļa izmantošanu.

KP kā netaisnīgus vērtēja AKKA/LAA noteiktos autoratlīdzības tarifus par muzikālo darbu publisko izpildījumu veikaliem, kuros netiek tirgotas audio kasetes un kompaktdiski, kā arī frizētavām, solārijiem, modes saloniem un citām iestādēm, uzskatot to par ļaunprātīgu stāvokļa izmantošanu.

Savukārt AKKA/LAA Komunikācijas nodaļas vadītāja Agnese Kārše iepriekš informēja, ka līdz 2008.gada beigām tarifi tika noteikti, par galveno kritēriju, izmantojot uzņēmuma ģeogrāfisko atrašanās vietu un sadalot uzņēmumus pēc atrašanās vietas piecās kategorijās - Rīgas centrs, Rīgas rajoni, rajonu centri, pilsētas, kas nav rajonu centri, pagasti un citas apdzīvotas vietas.

Šādu atlīdzības noteikšanas modeli AKKA/LAA piemēroja, pamatojoties uz to, ka ir ļoti atšķirīgs eventuālo iestādes apmeklētāju skaits un līdz ar to cilvēku skaits, kuri klausīsies iestādē skanošo mūziku, piemēram, Vecrīgas kafejnīcā un kādā nomaļā pagasta kafejnīcā, norādīja Kārše.

Kārše informēja, ka no šā gada 1.janvāra stājušies spēkā jaunie AKKA/LAA tarifi, kas nosaka atlīdzību par autordarbu publisku izpildījumu kafejnīcās, veikalos un līdzīgās iestādēs. Jauno tarifu būtiskākā atšķirība ir tā, ka ir mazināta ģeogrāfiskā diferenciācija, piemēram, atsevišķi no pārējās Rīgas vairs nav izdalīts Rīgas centra rajons.

Jaunajos tarifos noteikts Latvijas sadalījums trīs reģionos, nevis piecos, kā tas bija iepriekš, - pilsētas ar iedzīvotāju skaitu virs 500 000, pilsētas ar iedzīvotāju skaitu no 20 000 līdz 500 000 un pārējā Latvijas teritorija.

Lēmumu par tarifu maiņu AKKA/LAA pieņēma vēl pirms KP lēmuma paziņošanas. Jaunos tarifus pirms apstiprināšanas AKKA/LAA iesniedza arī KP, taču KP jaunos tarifus un atbilstību taisnīgas konkurences nosacījumiem neizskatīja, norādot, ka tas "nesamērīgi pagarinātu lietas izpēti", apgalvoja Kārše.

Kopš 1.janvāra veikalos, frizētavās un citās līdzīgās iestādes piemērota maksa latos par vienu kvadrātmetru kalendārajā gadā - pilsētās ar iedzīvotāju skaitu virs 500 000 - viens lats par kvadrātmetru, pilsētās ar iedzīvotāju skaitu no 20 000 līdz 500 000 - 90 santīmi par kvadrātmetru, savukārt pārējā Latvijas teritorijā - 65 santīmi par kvadrātmetru, ja telpas platība ir līdz 250 kvadrātmetriem.