Apbalvos konkursa "Gada labākais lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā" Latvijas uzvarētājus

Piektdien, 13.novembrī, Jaunpiebalgas novada zemnieku saimniecībā "Lielkrūzes" notiks Pasaules Dabas fonda konkursa "Gada lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā" Latvijas finālista apbalvošanas pasākums, aģentūru LETA informēja Pasaules Dabas fonda komunikācijas vadītāja Dārta Treija.

Konkurss ir starptautisks un tiek rīkots astoņās Baltijas jūras piekrastes valstīs.

Konkursa mērķis ir izcelt labas un Baltijas jūrai draudzīgas lauksaimniecības prakses piemērus, veicināt zināšanu un informācijas apriti starp Baltijas jūras reģiona valstīm, kā arī sniegt pozitīvus, iedvesmojošus un inovatīvus praktiskos piemērus, lai veicinātu iespējami plašu ilgtspējīgas lauksaimniecības prakse izplatību.

Baltijas jūra joprojām ir viena no visapdraudētākajām jūrām pasaulē. Eitrofikācija jeb aizaugšana tiek uzskatīta par nozīmīgāko Baltijas jūras vides problēmu. Tā rada gan nopietnas ekoloģiskas, gan ekonomiskas sekas. Eitrofikācijas cēlonis ir palielināta barības vielu, tostarp fosfora un slāpekļa, nonākšana ūdens vidē, kā rezultātā novērojama, piemēram, spēcīga aļģu ziedēšana, veidojas mirušās zonas jūras gultnē un citas problēmas jūras ekosistēmā.

Baltijas jūras Vides aizsardzības komisijas dati liecina, ka aptuveni 60% slāpekļa un 50% fosfora jūrā nonāk tieši no lauksaimniecības.

Konkursa "Gada labākais lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā" organizētājs ir Pasaules Dabas fonds sadarbībā ar Baltijas Ekoreģiona programmu, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru un Baltijas lauksaimnieku forumu par vidi.

Konkursa laikā astoņās Baltijas jūras reģiona valstīs tika izvirzīti finālisti, kas saņem titulu un naudas balvu 1000 eiro (702 latu) apmērā. Katras valsts uzvarētājs pārstāvēs valsti reģionālā līmenī un pretendēs uz naudas balvu 10 000 eiro (7028 lati) un titulu "Gada labākais lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā".

Starptautiska žūrija paziņos reģionālo uzvarētāju novembra beigās konferences "Zaļāka lauksaimniecība zilākai Baltijas jūrai" laikā, kad Rīgā, lai dalītos pieredzē, ieradīsies arī pārējo valstu finālisti.

Konference būs lielākais Baltijas reģiona forums, kas nodrošinās jaunākās informācijas, pieredzes, ideju un zināšanu apmaiņu starp indivīdiem un organizācijām Baltijas jūras reģionā, kuru mērķis ir samazināt lauksaimniecības negatīvo ietekmi uz ūdens kvalitāti. Konferencē pulcēsies pārstāvji un speciālisti no ministrijām, institūtiem, konsultāciju un pētniecības organizācijām, kā arī lauksaimnieku nevalstisko organizāciju pārstāvji. Konferencē piedalīsies arī dažādi uzņēmumi, kas piedāvā politisko, tehnisko un zinātnisko konsultāciju pakalpojumus lauksaimniecības nozarē.

Svarīgākais