Aizdomās turētais tiesnesis Strazds nestrādās

Fiktīvu tiesas darbinieku nodarbināšanā vainotais Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājs Ziedonis Strazds vismaz teorētiski vēl visu šo nedēļu varētu turpināt pildīt tiesneša amata pienākumus.

Taču līdzīgi citiem sabiedrības uzmanības lokā nonākušiem aizdomās par krimināli sodāmām darbībām turētajiem tiesnesis ir saņēmis slimības lapu un darbā neieradīsies, Neatkarīgo informēja tiesneša advokāts Pāvels Rebenoks.

Citu pavērsienu šajā lietā neesot, un tiesas priekšsēdētājam joprojām ir laiks līdz 21. augustam, kad viņam Tieslietu ministrijai jāsniedz rakstiski paskaidrojumi par savu rīcību saistībā ar kriminālprocesu par fiktīvu tiesas darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitītās naudas izmantošanu. Tikai pēc paskaidrojuma izskatīšanas ministrija varētu lemt par Z. Strazda atstādināšanu no tiesneša amata.

To, ka tiesnesi no amata nevar atstādināt bez viņa paskaidrojuma saņemšanas un izskatīšanas arī pēc kriminālprocesa uzsākšanas, nosaka likums par tiesu varu. Pašlaik Z. Strazds nedrīkstētu pildīt tikai tiesas priekšsēdētāja amata pienākumus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki Z. Strazdu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu aizturēja 7. augustā, jo esot pamatotas aizdomas, ka viņš tiesā nodarbinājis fiktīvus darbiniekus, bet tiem paredzētās algas piesavinājies. Tiesnesi gan aizturēja, taču nākamajā dienā atbrīvoja no izolatora, kā drošības līdzekli nosakot aizliegumu pildīt tiesas priekšsēdētāja amata pienākumus, aizliegumu tikties ar noteiktām personām un pienākumu noteiktā laikā pieteikties policijā.

P. Rebenoks joprojām uzsver, ka KNAB aizdomas par Z. Strazdu ir nekonkrētas un tiesnesim neizprotamas. Aizstāvis uzskata, ka birojs kārtējo reizi centies spodrināt savu mundieri, sabiedrībai kā sensāciju piedāvājot uz nepārbaudītiem un apšaubāmiem faktiem balstītu lietu.

Kaut arī KNAB, aizbildinoties ar lietas izmeklēšanas interesēm, joprojām izvairās sniegt detalizētāku informāciju par šo gadījumu, Tieslietu ministrija tomēr nolēmusi veikt tiesu sistēmas vispārēju auditu, lai pārliecinātos, vai tiesās patiešām tiek nodarbināti fiktīvi darbinieki un, ja tā, vai tā ir izplatīta prakse.

Šajā lietā iesaistīta arī Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas tiesnese Skaidrīte Buivide, taču par viņas iespējamajiem nodarījumiem KNAB Tieslietu ministrijai un sabiedrībai plašāku informāciju sniedzis nav. Tādēļ arī ministrija pagaidām nesteidzas izskatīt šīs tiesu sistēmas darbinieces paskaidrojumus.

Svarīgākais