IZM no finansējumu uzturēšanas izdevumiem speciālajās skolās sadalīs pēc skolēnu skaita programmās

Lai palielinātu valsts budžeta līdzekļu izmantošanas lietderību, sākot ar šī gada 1.septembri, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) finansējumu uzturēšanas izdevumiem speciālajās skolās sadalīs, balstoties uz izglītojamo skaitu speciālajās izglītības programmās, nevis iestādēs, liecina informācija, ko nākamajā otrdienā plānots skatīt valdībā.

Uzturēšanas izdevumus speciālajām skolām nodrošina no valsts budžeta izdevumiem, savukārt pārējām izglītības iestādēm tie tiek finansēti no pašvaldību budžeta.

IZM ir veikusi speciālo izglītības iestāžu īstenoto speciālās izglītības programmu analīzi un secinājusi, ka speciālajās izglītības iestādēs tiek apgūtas pirmsskolas izglītības un pamatizglītības programmas, kas nav speciālās izglītības programmas, tādējādi uzturēšanas izdevumi no valsts tiek piešķirti arī par izglītojamiem parastajās izglītības programmās.

IZM atklājusi, ka 2011./2012.mācību gadā vienā attīstības un rehabilitācijas centrā 75 izglītojamie, trijās speciālajās pirmsskolas izglītības iestādēs 254 izglītojamie apguva parasto pirmsskolas izglītības programmu. Savukārt trijās speciālajās internātskolās 71 izglītojamais apguva parasto pirmsskolas izglītības programmu un 66 izglītojamie apguva parasto pamatizglītības programmu.

Vienlaikus, lai veiktu kompleksu speciālās izglītības iestāžu uzturēšanas izdevumu izvērtējumu, ir nepieciešams veikt finanšu auditu katrā izglītības iestādē, kas saņem valsts budžeta finansējumu uzturēšanas izdevumu nodrošināšanai. Tomēr vispirms ir jāveic grozījumi Iekšējā audita likumā, jo spēkā esošās likuma normas IZM neparedz iespēju veikt finanšu auditu pašvaldību padotībā esošajās iestādēs.

IZM ir iniciējusi papildināt iekšējā audita tiesības Finanšu ministrijas izstrādātajā likumprojektā "Iekšējā audita likums" ar tiesībām iepazīties ar attiecīgās ministrijas vai iestādes, kā arī atvasināto publisko personu un privātpersonu, kuras saņēmušas attiecīgi Eiropas Savienības finansēto programmu un projektu vai ārvalstu finanšu palīdzības līdzekļus, vai valsts budžeta līdzekļus, rīcībā esošajiem dokumentiem, finanšu līdzekļiem, telpām un citām materiālajām vērtībām, saņemt paskaidrojumus un dokumentu kopijas no nodarbinātajiem ar iekšējo auditu saistītajos jautājumos. Pēc jaunā Iekšējā audita likuma pieņemšanas Saeimā IZM būs tiesības veikt auditu pašvaldību dibinātajās speciālās izglītības iestādēs.

IZM ir sagatavojusi reformu īstenošanas rīcības plānu vispārējā izglītībā, kurā, cita starpā, ir iestrādāti mērķi un konceptuāli uzstādījumi iekļaujošās izglītības pilnveidei. Lai nodrošinātu plānā iekļautā izpildi, IZM plāno organizēt darba grupu, kas izstrādās speciālās izglītības iestāžu pārbaužu plānu, kā arī veiks pārbaudes visās speciālās izglītības iestādēs pēc vienotiem kritērijiem.

Pārbaudes rezultāti kļūs par pamatu speciālās izglītības iestāžu finansēšanas principu izvērtēšanai un pilnveidei ar mērķi palielināt valsts budžeta līdzekļu izlietojuma efektivitāti, vienlaikus nodrošinot speciālās izglītības iestāžu finansējumu atbilstoši izglītojamo vajadzībām.

Latvijā

Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis šogad septembra beigās bija 5,1% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā augusta beigās, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) publiskotā informācija.

Svarīgākais