Nav skaidrības par Pļaviņa un Šmēdiņa balvas apmēru - 36 000 vai 108 000 latu

© Romāns Kokšarovs

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) Londonas olimpisko spēļu medaļniekus pludmales volejbolistus Mārtiņu Pļaviņu un Jāni Šmēdiņu materiāli atbalstījusi un Latvijas olimpiskajā vienībā (LOV) iekļāvusi kā individuālus sportistus, līdzīgi kā bobslejistus vai kamaniņu braucējus, aģentūrai LETA pastāstīja LOK speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Ilze Āķe-Vīksne.

Savukārt Latvijas Volejbola federācijas ģenerālsekretārs Egils Cīrulis stāstīja, ka pasaulē pludmales volejbols tiek klasificēts kā komandu sporta veids.

"Tomēr, lai mūsu valstī Pļaviņam un Šmēdiņam būtu patstāvīgs finansējums, viņi ir pielīdzināti individuālo sporta veidu sportistiem un iekļauti LOV, kas finansē individuālus sportistus," teica Cīrulis.

"Par to, vai viņi tiks apbalvoti kā individuāli sportisti vai kā komanda, jājautā vispirms LOK un Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), kurš vakar pēc mūsu sportistu uzvaras izteicās, ka par medaļām ir jādod maksimālās prēmijas," norādīja federācijas ģenerālsekretārs.

Āķe-Vīksne piebilda, ka par to, vai Pļaviņš un Šmēdiņš ir individuāli sportisti vai komanda, vēl būs jālemj juristiem.

Šī gada sākumā pieņemtie valdības noteikumi nosaka, ka individuālajos sporta veidos sportistiem, viņu treneriem un personālam par olimpisko bronzas medaļu pienākas balva līdz 36 000 latu, komandu sporta spēlēs - līdz 108 000 latu. Par balvas piešķiršanu un tās apmēru lemj Latvijas Nacionālā sporta padome un valdība.

Āķe-Vīksna skaidroja, ka naudas balvu sportisti, visticamāk, saņems gada beigās, kad būs apkopoti gada sportiskie sasniegumi, sporta federācijas būs iesniegušas pieteikumus Izglītības un zinātnes ministrijai, Latvijas Nacionālā sporta padome būs tos izvērtējusi un valdība pieņems lēmumu par naudas balvu apmēru.

Kā ziņots, Pļaviņš un Šmēdiņš Londonas olimpisko spēļu mačā par trešo vietu ceturtdien uzvarēja Ričardu Šuilu un Reineru Numerdoru no Nīderlandes, izcīnot bronzas godalgas. Šī ir Latvijas pirmā medaļa Londonas Olimpiādē.

Papildus valsts piešķirtajai prēmijai Londonas olimpisko spēļu bronzas medaļnieks rīdzinieks Pļaviņš un viņa treneris Aigars Birzulis no Rīgas domes saņems 4000 latu lielu naudas balvu katrs, paredz šonedēļ pašvaldības pieņemtais lēmums.

Par kuldīdznieka Šmēdiān prēmēšanu lems arī Kuldīgas novada dome.

SIA "Rāmkalni" paziņojis, ka Pļaviņš, Šmēdiņš un viņu treneris pateicībā par izcīnīto bronzas medaļu saņems 100 kilogramus mājas saldējuma.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais