Policija tupina izmeklēt pansionāta "Rūja" jaunieša nāvi

Ģenerālprokuratūra no Veselības inspekcijas (VI) saņemto ekspertīzi par Vidzemes slimnīcā mirušo jaunieti no sociālās aprūpes centra Rūja pārsūtījusi izskatīšanai Valsts policijai.

«Pašlaik notiek izmeklēšana, un pēc dažu aprūpes centra Rūja darbinieku nopratināšanas tiks nozīmēta tiesu medicīnas ekspertīze, pēc kuras varēs vērtēt, vai kāda medicīnas darbinieka vai aprūpes centra personāla rīcībā saskatāms noziedzīgs nodarījums saistībā ar šā jaunieša nāvi,» Neatkarīgajai pastāstīja Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ilze Ungure.

Neatkarīgā rakstīja, ka aprīļa vidū Vidzemes slimnīcā Valmierā miris sociālās aprūpes centra Rūja iemītnieks Artūrs. Jau uzreiz pēc puiša nāves pēc viņa mātes iesnieguma tika ierosināts kriminālprocess par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību. I. Ungure Neatkarīgajai paskaidro, ka pēc VI atzinuma saņemšanas kriminālprocess tika nosūtīts pārbaudei prokuratūrai un augustā to policija saņēmusi atpakaļ un turpina izmeklēšanu.

No VI ziņojuma izriet, ka pēc būtības ir pamats krimināllietai, taču tas jālemj kompetentām institūcijām. Ekspertīzē par mirušajam Rūjas jaunietim sniegtās aprūpes kvalitāti konstatēti nopietni pārkāpumi veselības aprūpes nodrošināšanā, Neatkarīgajai apliecina VI speciāliste Dace Vīksna. Ekspertīzē tika analizēts ģimenes ārsta, Rūjas ārstniecības personu darbs, Vidzemes slimnīcā sniegtā veselības aprūpe un neatliekamās medicīniskās palīdzības ieraksti, ārstu speciālistu darbs, kuri bija izvērtējuši jaunieša veselības stāvokli un snieguši rekomendācijas, kā arī veselības aprūpe sociālās aprūpes centros, kur jaunietis iepriekš bija uzturējies.

Vērtējot konkrēto gadījumu, nevar noliegt, ka mirušajam jaunietim bija nopietnas saslimšanas, viņš bija reģistrēts pie ģimenes ārsta, un viņu konsultēja ārsti speciālisti, tomēr nenotika saņemto ārstu speciālistu slēdzienu izvērtēšana kopumā. «Ekspertīzē konstatēti nopietni pārkāpumi jaunieša veselības aprūpē, tādēļ lietas materiāli tika nosūtīti Ģenerālprokuratūrai, lai izvērtētu, vai šajā gadījumā nav saskatāma ārstniecības personu profesionālo pienākumu nepildīšana vai to nolaidīga pildīšana, par ko paredzēta atbildība Krimināllikuma 138. pantā,» norāda D. Vīksna.

Kuram būtu jāuzņemas atbildība, VI pašlaik nevēlas konkretizēt, jo tas ir policijas darbs, taču saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem savu pacientu veselības aprūpe, tajā skaitā veselības aprūpes koordinācija, ir jānodrošina ģimenes ārstam. Atbildība, pēc VI domām, jāuzņemas arī Rūjas Veselības aprūpes nodaļas vadītājai, kura nav sertificēta ārstniecības persona.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.