Latvijas speciālisti palīdz britu kolēģiem Londonas Olimpiskajās Spēlēs

2012. gada vasaras Olimpisko spēļu laikā divi valsts akciju sabiedrības „Elektroniskie sakari” (VAS ES) radiofrekvenču spektra tehniskās uzraudzības inženieri palīdz saviem Lielbritānijas kolēģiem nodrošināt šī vērienīgā sporta pasākuma laikā izmantoto radioiekārtu netraucētu darbību, veiksmīgu pasākuma norisi un translāciju visā pasaulē.

VAS ES ir pieredze radiofrekvenču spektra pārvaldes jomā nozīmīgu tādu starptautisku pasākumu norises laikā, kā Eirovīzij un NATO samits. Olimpisko spēļu laikā Londonā uzņēmuma speciālisti, kopā ar citiem līdzīgiem speciālistiem no deviņām Eiropas valstīm, pielieto savu pieredzi radiotraucējumu iemeslu noskaidrošanā un to novēršanā, lai palīdzētu nodrošināt sekmīgu Londonas 2012. gada Olimpisko Spēļu un Paralimpisko Spēļu norisi. Radiofrekvenču spektra pārvaldes jomā cieša sadarbība Eiropas un pasaules līmenī tiek realizēta pastāvīgi, ko apliecina arī līdzdalība šajā pasaules mēroga projektā.

Tik plaša mēroga sporta pasākuma nodrošināšanai ir nepieciešams liels radiofrekvenču kanālu skaits. Pasākuma laikā radiofrekvenču spektru izmanto ne tikai bezvadu videokameras un mikrofoni, ko izmanto raidorganizācijas, bet arī dažādas cita veida radiokomunikāciju ierīces. Pasākuma organizatoriem ir nepieciešamas frekvences savstarpējai komunikācijai, komunikācijai starp tiesnešiem, komunikācijai starp drošības un avārijas dienestiem, kā arī citām iesaistītajām struktūrām. Frekvenču kanāliem ir jābūt koordinētiem un uzraudzītiem arī globālās pārraides nodrošināšanai ar satelītu palīdzību.

Ir ārkārtīgi svarīgi minētās radiosakaru sistēmas aizsargāt no kaitīgiem radiotraucējumiem ne tikai, lai pasākumi noritētu bez tehniskām problēmām, bet arī lai tiktu nodrošināta cilvēku drošība augstākajā līmenī. Radiotraucējumus visbiežāk rada radioiekārtas, kas darbojas bez saskaņošanas, kā arī bojātas radioiekārtas, nepareizi uzstādītas un konfigurētas radioiekārtas,  izstarojumi no dažādām elektroniskām un elektriskām iekārtām. Viens no galvenajiem VAS ES inženieru uzdevumiem Olimpisko Spēļu laikā ir nodrošināt radioiekārtu aizsardzību pret kaitīgiem radiotraucējumiem, maksimāli ātri noskaidrojot to iemeslus un rodot tehniskus risinājumus.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais