Pieļauj divus veselības budžeta scenārijus

Veselības ministre Ingrīda Circene, tiekoties ar Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) pārstāvjiem, nesolīja algu palielinājumu gada laikā, tomēr atzina, ka finansējums nozarei ir nepietiekams.

Veselības ministrija tuvākajā laikā mediķus iepazīstinās ar diviem nākamā gada budžeta variantiem – gan optimistisko, gan pesimistisko.

Tikšanās bija saspringta un sarežģīta, un, lai arī vienošanās par nākamā gada budžetu vēl nav notikusi, abas puses nolēmušas turpināt darbu, skaidroja LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris. 16. augustā esot plānots nākamais sarunu raunds, uz kuru ministrija sagatavos divu scenāriju izvērtējumu, parādot, kā tie izskatās skaitļos. «Pirmais no tiem izskatīs to situāciju, kurā valdība izpilda savu rīcības plānu un palielina finansējumu veselības aprūpei tā, lai 2014. gadā tas sasniegtu 4,5% no IKP, un tas nozīmē, ka nākamgad budžetā vajadzīgi 560 miljoni latu,» norādīja V. Keris, piebilstot, ka noteikti jāizskata arī iespēja veselības aprūpes darbinieku algas palielināt par 20%. Viņš uzsvēra, ka ir būtiski, lai tiktu īstenots rīcības plāns, jo tas ļautu arī samazināt pacientu izmaksas un rindas.

Arodbiedrības līderis gan pieļāva, ka varētu notikt arī pretējais – valdība nepilda savu rīcības plānu. Arī šo variantu ministrija solījusi izvērtēt un parādīt skaitļos. Ja tomēr tā notiks, tad diez vai valdība vispār varēs vienoties ar mediķiem, un, visticamāk, šajā jomā strādājošie rīkos protesta akcijas. Ministre gan uzskatīja, ka protestiem nav pamata, jo gada laikā būs papildus piešķirti ap 52 miljoniem latu jeb 11% no sākotnējā valsts finansējuma veselības aprūpei. Viņa atzina, ka nozarei pašlaik naudas ir par maz: «Mēs jau esam parādījuši savu labo gribu un mērķtiecību, jo finansējuma pieaugums pirmajā pusgadā par 42,8 miljoniem latu ir būtisks, salīdzinot ar to, kas bija līdz šā gada 1. janvārim. Arī mēs uzskatām, ka vajadzētu pakāpeniski par 0,1% gadā palielināt finansējumu ilgtermiņā.»

LVSADA gatavojas 21. augustā sasaukt ārkārtas sēdi, lai izskatītu visu informāciju un plānotu tālākās savas darbības. Vaicāts, kuru variantu valdība tomēr varētu virzīt, V. Keris teica, ka viņu uzmanīgu darot tas, ka Ministru kabinets neesot atbalstījis LVSADA rosinājumu Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes kārtējā sēdē iekļaut darbakārtībā jautājumu par valdības rīcības plāna pildīšanu un finanšu palielinājumu veselības jomai. «Tas mums ir negatīvs signāls,» norādīja LVSADA priekšsēdētājs.

***

Mediķi pieprasa nozarei

Ik gadu palielināt finansējumu par 0,5% no IKP,

tas ir – par 75 miljoniem latu

2014. gadā – sasniegt 4,5% no IKP

2013. gadā – 560 miljonus latu

Palielināt algas – par 20%

Avots: LVSADA

Svarīgākais