Bērnu slimnīcas saimnieciskā direktora mājās atrasta mape ar konta numuru un iniciāļiem A. Š.

© Lauris Vīksne, f64

Joprojām nav skaidrības, vai pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) atklātajām nelikumībām Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) vismaz morālā atbildība par notikušo būs jāuzņemas arī tās valdei, kurā pēc Arņa Kramzaka aizturēšanas no trim palikuši divi locekļi – valdes priekšsēdētājs Dzintars Mozgis un Egils Lavendelis.

Jau vairākas dienas veselības ministre Baiba Rozentāle atrodas komandējumā ārvalstīs, un lēmums par slimnīcas valdes darbību nav pieņemts, lai gan pirmdien premjers Valdis Dombrovskis izdeva rezolūciju par šā jautājuma izskatīšanu.

Veselības ministrijā (VM) Neatkarīgajai sacīja, ka Latvijā ministre atgriezīšoties šodien, bet ar pašu ministri sazināties neizdevās. Ar VM preses nodaļas starpniecību paziņojumā medijiem B. Rozentāle norādījusi, ka pirms galīgā lēmuma pieņemšanas vēlas tikties ar KNAB priekšnieku Normundu Vilnīti. "Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja sniegtā informācija varētu būt izšķiroša, lai lemtu par Bērnu slimnīcas valdes turpmāko darbību. Tikšanās laikā vēlos iegūt informāciju par pašreizējās valdes atbildību jautājumos, par kuriem birojs sācis izmeklēšanu. Ja tiks saņemti fakti par pārējo slimnīcas valdes locekļu saistību ar nelikumībām vai bezdarbību, valde tiks atstādināta," paziņojumā norādīja ministre. Vēl pirmdien VM oficiālā nostāja bija tāda, ka V. Dombrovska rezolūcijā izteiktais lūgums sasaukt BKUS dalībnieku sapulci, lai izskatītu jautājumu par valdes atsaukšanu, jau ir izpildīts, jo pagājušajā piektdienā, 6. novembrī, tika sasaukta ārkārtas sapulce, kurā no valdes locekļa pienākumu pildīšanas tika atstādināts aizdomās turamais A. Kramzaks. Tāpat VM saņemtie paskaidrojumi no BKUS valdes priekšsēdētāja liecinot, ka iepirkumu konkursos ir uzvarējis pretendents, kura piedāvātā cena ir bijusi zemākā, tāpēc tieši zaudējumi slimnīcas vai valsts budžetam neesot radīti. Arī kratīšanu laikā izņemtos 700 000 latu neesot nekāda pamata saistīt ar slimnīcu, un bērnu ārstēšanai šī nauda noteikti neesot atņemta.

Jāpiebilst, ka pagaidām nav zināms, pie kurām personām kratīšanas laikā nauda izņemta. Sākotnēji izskanēja versija, ka lielākā summa – 500 000 latu – atrasta pie slimnīcas saimnieciskā direktora Aivara Lisenko. Taču protokols par kratīšanu viņa dzīves vietā Skrīveros liecina, ka vismaz tur nauda nav bijusi. KNAB izņēmis lielu skaitu darījuma dokumentu un pašrocīgu pierakstu, piemēram, Bērnu slimnīcas finansējuma sadalījumu un prognozējamās projekta izmaksas, dažādus aizdevuma līgumus, uzņēmumu sēžu protokolus, naudas pārskaitījumu un iemaksu apliecinājumus A. Lisenko un viņa sievas kontos, kāda A4 formāta lapu ar rokrakstā izdarītiem uzrakstiem ar konta numuru un personas kodu burtiem "A.Š." un arī vairākus saplēstus dokumentus.

Latvijā

Trešdien, 18. septembrī, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa pievienojās Satiksmes drošības vadības biroja Speciālo uzdevumu nodaļas darbiniekiem, lai akcijas “ROADPOL Drošības dienas” laikā kopīgi pievērstu uzmanību dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Kopīgā pārbaude tika veikta ar policijas netrafarēto transportlīdzekli.