ASV bruņoto spēku hospitālī Vācijā miris Latvijas karavīrs

Šodien ASV bruņoto spēku hospitālī Vācijā pārkaršanas izraisītu veselības bojājumu dēļ miris 1.kājnieku bataljona kaprālis Jānis Voitkevičs.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube izsaka visdziļāko līdzjūtību mirušā karavīra tuviniekiem, draugiem un kolēģiem.

Bruņotajos spēkos ir sākta nelaimes gadījuma speciālā izmeklēšana un dienesta izmeklēšana, kurās noskaidros nelaimes gadījuma apstākļus. Pēc to pabeigšanas tiks lemts arī par kompensācijas piešķiršanu bojāgājušā tuviniekiem karavīra nāves gadījumā.

Kaprālis Jānis Voitkevičs bruņotajos spēkos dienēja kopš 2006.gada, pildot dienesta pienākumus arī starptautisko operāciju rajonos. Par teicamu dienesta pienākumu izpildi ir ticis apbalvots ar NBS komandiera un 1.kājnieku bataljona komandiera apbalvojumiem.

Karavīra veselības stāvoklis pasliktinājās 25.jūlijā kalnu apmācības kursa laikā Gruzijā. Viņš nekavējoties tika nogādāts Gruzijas pilsētas Gori slimnīcā, savukārt 27.jūlijā tika pārvests uz ASV bruņoto spēku hospitāli Landštūlē, Vācijā, kas ir viena no labākajām ārstniecības iestādēm, kur strādā ārsti ar lielu pieredzi arī šādu gadījumu ārstēšanā.

Kalnu apmācības kurss no 16. jūlija līdz 3.augustam notiek Gruzijā, Sačherē NATO programmas „Partnerattiecības mieram” Kalnu apmācības un izglītības centrā. Tajā Latvijas karavīri apgūst pamatiemaņas darbībai kalnainā apvidū, tai skaitā ekipējuma lietošanu, maršruta plānošanu, evakuāciju un citas prasmes.

Latvijā

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, paredz valdības otrdien atbalstītie Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli".