Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) festivāla "Positivus" laikā ņemtajos SIA "TurKebab" liellopu gaļas kebaba paraugos gan pusfabrikātos, gan gatavajā produkcijā ir laboratoriski konstatējis nepieļaujami lielu stafilokoka daudzumu, kā arī stafilokoka enterotoksīnu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja PVD pārstāve Ilze Meistere.
Tas nozīmē, ka, gatavojot un uzglabājot kebabu neatbilstošā temperatūrā, mikroorganismi negāja bojā un potenciāli varēja apdraudēt patērētāju veselību.
PVD veica ārpuskārtas pārbaudi uzņēmuma tirdzniecības vietā "Positivus" festivāla laikā pēc tam, kad Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi informēja par septiņiem cilvēkiem, kuri uzņēmuma gatavoto kebabu ēšanas sūdzējās par sliktu pašsajūtu.
PVD inspektori kebabu tirdzniecības vietā konstatēja vairākus pārkāpumus, kas varēja veicināt patērētāju saslimšanu, proti - pārtika tika gatavota un uzglabāta neatbilstošā temperatūrā, tirdzniecības vietā nebija nodrošināts tekošs ūdens dārzeņu, salātu, virtuves piederumu un darbinieku roku mazgāšanai.
Neatbilstoši uzglabātos pārtikas produktus PVD izņēma no tirdzniecības un apturēja uzņēmuma darbību līdz neatbilstību novēršanai. Laboratoriskai izmeklēšanai tika nosūtīti gan PVD, gan SPKC ņemtie pārtikas paraugi.
Kā norādīja Meistere, PVD ārpuskārtas ir pārbaudījis arī citus "TurKebab" pārtikas uzņēmumus, kā arī gaļas pārstrādes uzņēmumu, un trijos no četriem pārbaudītajiem uzņēmumiem konstatējis higiēnas prasību pārkāpumus, kā arī problēmas ar pārtikas produktu izsekojamību un derīguma termiņiem.
Par konstatētajiem pārkāpumiem ir sākta administratīvā lietvedība. SIA "TurKebab" gatavās produkcijas noliktavā ir paņemti arī saldētu vistas gaļas kebabu paraugi un nosūtīti laboratoriskajai izmeklēšanai. To testēšana turpinās, sacīja Meistere.
Šīs nedēļas beigās PVD lems par "TurKebab" piemērojamo sodu.