Dabasgāzes tirgus liberalizāciju apsver atlikt līdz 2014.gadam

Dabasgāzes tirgus liberalizāciju apsver atlikt līdz 2014.gadam, liecina valdībā šodien izskatīšanai iesniegtie dokumenti, kas paredz veikt grozījumus Enerģētikas likuma atsevišķu pantu spēkā stāšanās kārtības likumā.

Jautājuma izskatīšanu valdība atlika, tomēr, kā liecina Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotie dokumenti, Enerģētikas likumā plānots veikt izmaiņas, lai likuma vairāku pantu spēkā stāšanās datumu no 2010.gada 1.janvāra pagarinātu līdz 2014.gada 4.aprīlim.

Šādi grozījumi ļautu dabasgāzes tirgus liberalizāciju atlikt līdz 2014.gadam.

Piemēram, plānots 42.panta spēkā stāšanās datumu atlikt līdz 2014.gada 4.aprīlim. Enerģētikas likuma 42.pants noteic, ka visiem dabasgāzes lietotājiem ir tiesības brīvi izvēlēties dabasgāzes tirgotāju, kā arī galalietotājam, kuram ir pieslēgums pārvades sistēmai, ir tiesības mainīt tirgotāju bez ierobežojumiem, iepriekš par to paziņojot tirgotājam un pārvades sistēmas operatoram.

Vienā no EM sagatavotajiem dokumentiem norādīts, - ja jautājums steidzami netiks izskatīts, AS "Latvijas Gāze" (LG), kurai saskaņā ar akciju pirkšanas-pārdošanas līgumu ir piešķirtas tiesības veikt dabasgāzes uzglabāšanu, transportēšanu, sadali un realizāciju, varēs sākt tiesvedību pret Latvijas valsti.

Jau iepriekš LG norādījusi, ka vēlas, lai dabasgāzes tirgus liberalizācija tiktu atlikta līdz 2014.gadam.

Kā ziņots, Saeima jau vienreiz atlika dabasgāzes tirgus liberalizāciju līdz 2010.gadam. Saeimas pieņemtais likums par dabasgāzes tirgus liberalizācijas atlikšanu līdz 2010.gadam stājās spēkā 2005.gada 20.jūlijā.

Bijušais ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš (JL) vēl 2005.gadā norādīja, ka lēmums līdz 2010.gadam atlikt dabasgāzes tirgus liberalizāciju novērsīs iespēju, ka LG uzsāk tiesvedību pret Latvijas valsti, kā arī pauda cerību, ka valdībai ar gāzes kompāniju izdosies panākt vienošanos, lai sakārtotu juridisko pamatu un novērstu jebkādas iespējamās nesaskaņas pēc 2010.gada, kad gāzes tirgus Latvijā tiks liberalizēts.

Šodien valdībā izskatīšanai iesniegtie dokumenti liecina, ka joprojām pastāv iespējamība, ka, ja netiks atlikta dabasgāzes tirgus liberalizācija līdz 2014.gadam, LG varēs sākt tiesvedību pret Latviju.

Latvijā

Raugoties uz nu jau samilzušo “Rail Baltica” epopeju, arvien skaidrāk iezīmējas viena ārkārtīgi būtiska lieta. Joprojām nav nekādas skaidrības, kāpēc mums šī trase ir vajadzīga. Kāda vispār ir tās jēga? Gan idejiskā, gan tīri praktiskā, jo pasaulē nekas tāpat vien nebūvējas.

Svarīgākais