Čūsku aktivitāti veicinājis siltums

Siltajās vasaras dienās aktīvākas kļuvušas čūskas, tādēļ sēņotājiem un ogotājiem ar tām nākas sastapties daudz biežāk. Kā aģentūrai LETA norādīja abinieku un rāpuļu eksperts Valts Vilnītis, čūskām patīk saule un siltums, tādēļ šādu laiku tās izmanto, lai sildītos saulē, taču pārāk karsts laiks čūskām arī nepatīk.

"Ir sācies ogošanas un sēņošanas laiks, tādēļ cilvēki mežā ir aizvien vairāk un aizvien biežāk nākas dzirdēt, ka cilvēks ir cietis no čūsku koduma. Nevarētu teikt, ka čūsku šogad, salīdzinot ar citiem gadiem, ir kļuvis vairāk. Mums Latvijā indīga čūska ir tikai odze, taču arī zalktis var sāpīgi iekost," sacīja Vilnītis.

Viņš aicināja cilvēkus būt piesardzīgiem, dodoties mežā, atceroties, ka tuvumā var būt arī čūska. Savukārt pamanot čūsku, cilvēkiem labāk ieturēt distanci.

Čūsku aktivitātes ilgums būs atkarīgs no laika apstākļiem rudenī. Ja arī rudens būs patīkami silts, tad čūskas tik ātri vēl nedosies ziemas miegā.

Kā ziņots, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta dati liecina, ka no maija līdz jūlija beigām ātrās palīdzības mediķu brigādes slimnīcā nogādājušas 29 cilvēkus, kurus sakodušas čūskas. Visvairāk izsaukumu pie čūsku sakostiem cilvēkiem bijuši Latgalē un novados ap Rīgu.

Parasti čūskas cenšas izvairīties no saskarsmes ar cilvēku un pašas neuzbrūk. Taču laikus nepamanot čūsku vai cilvēkam rīkojoties pārdroši, tā aizsargājoties var uzbrukt un iekost. Odžu kodumi var radīt tik smagu alerģisku reakciju, ka nekavējoties ir vajadzīga mediķu palīdzība, lai novērstu draudus veselībai un dzīvībai.