PVD brīdina par uztura bagātinātāja "Jack3D" bīstamību

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) brīdina, ka uztura bagātinātājs sportistiem "Jack3D" var apdraudēt patērētāju veselību, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja PVD pārstāve Ilze Meistere.Uztura bagātinātājs "Jack3D" satur neatļautu sastāvdaļu - 1,3 dimetilamilamīnu (DMAA), kas ir centrālās nervu sistēmas stimulators, kam ir līdzīga iedarbība kā amfetamīnam. "Jack 3D" var ietekmēt sirdsdarbību un radīt asiņošanu smadzenēs.

Uztura bagātinātājs "Jack3D" ražots ASV uzņēmumā "USP Labs" un tiek reklamēts kā pirmstreniņu kokteilis spēka un enerģijas palielināšanai.

Šī gada aprīlī kāds Zviedrijas iedzīvotājs sporta treniņa laikā piedzīvoja sirdsdarbības apstāšanos. Vīrieša dzīvību mediķiem izdevās glābt, un vīrietis atzina, ka pirms sporta nodarbībām pārdozējis "Jack3D".

ASV Pārtikas un zāļu aģentūra ir informējusi ražotāju "USP Labs" par DMAA lietošanas aizliegumu, savukārt Zviedrijas un Dānijas uzraugošās institūcijas ir brīdinājušas citu ES dalībvalstu uzraudzības iestādes par šādu veselībai potenciāli bīstamu produktu.

Uztura bagātinātājs "Jack3D" nav reģistrēts izplatīšanai Latvijā, taču ir atrodams arī Latvijas interneta resursos, kur to izplata PVD nereģistrēti uzņēmumi, tādēļ PVD aicina patērētājus rūpēties par savu veselību un šo neatļauto uztura bagātinātāju neiegādāties.

Tāpat PVD aicina pievērst uzmanību un neiegādāties citus tabulā redzamos uztura bagātinātājus, kas var saturēt DMAA.