ASV ziņojumā piemin antisemītismu atsevišķos Latvijas sabiedrības sektoros

Latvijas konstitūcijā un likumos reliģijas brīvība tiek aizsargāta, bet Latvijas valdība kopumā ciena reliģijas brīvības principus, teikts ASV Valsts departamenta pirmdien izplatītā ikgadējā ziņojuma sadaļā par situāciju Latvijā, vienlaikus norādot uz atsevišķos sabiedrības sektoros pastāvošajiem antisemītiskajiem noskaņojumiem.

Latvijā reliģijas brīvības principi netiek pārkāpti, raksturojot valdības politiku, norāda pārskata "Starptautiskais ziņojums par reliģijas brīvību" autori. Tomēr sabiedriska rakstura pārkāpumi un diskriminācija reliģijas dēļ ir konstatēti.

Atsevišķos sabiedrības sektoros pastāv antisemītiski noskaņojumi, kas izpaudušies publiski izteiktos komentāros un vandalisma aktos, kas pastrādāti ebreju objektos.

Ziņojumā pieminēta Valdemārpils ebreju kapu apgānīšana 2011.gada 28.jūnijā, kā arī tas, ka 17.maijā Žaņa Lipkes kaps Rīgā cietis vandaļu uzbrukumā. Ārlietu ministrija šo nodarījumu nosodījusi, teikts ziņojumā.

Pārskata autori arī piemin 2010.gada 7.decembra notikumu, kad uz Rīgas Jauno ebreju kapu 89 pieminekļiem tika uzkrāsoti kāškrusti. Šo noziegumu pastrādājuši trīs padsmitnieki-krievvalodīgo kopienas pārstāvji, kas savu vainu atzinuši, teiks ziņojumā.

Ziņojumā pieminēts 2011.gada 8.maija notikums, kad "divi krievvalodīgo kopienas pārstāvji uzkrāsoja nacistu simbolus un antisemītiskus saukļus latviešu valodā uz ebreju holokausta upuru memoriāla. (..) Noziegumu pastrādājušie atzinās, apgalvojot, ka gribējuši, lai aizdomas krīt uz latviešu nacionālistu partijām".

Pārskatā pieminēta Latvijas Universitātes radio 13.decembra pārraide "Tēvijas laikmets", kurā "attiecībā uz ebrejiem lietoti aizvainojoši termini, apšaubīta vispārpieņemtā statistika par valstī holokaustā nogalinātajiem ebrejiem, pausta pārliecība, ka padomju okupācijas laikā 1941.gadā ebreji bijuši padomju deportāciju kūdītāji, kā arī kritizēta lielā uzmanība, kas tiek veltīta holokaustam uz tā rēķina, lai veltītu uzmanību citu grupu ciešanām".

Ziņojumā arī pieminēts ebreju īpašumu restitūcijas jautājums, kā arī valdības un luterāņu baznīcas debates par Rīgas Pēterbaznīcas restitūcijas lietu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.