Būvvaldes vadītājs aicina vienkāršot būvniecības procesu, lai paaugstinātu konkurētspēju

Lai paaugstinātu konkurētspēju investīciju piesaistē, būvniecības process Latvijā jāvienkāršo un jāpadara īsāks, šādu uzskatu šodien notikušajā diskusijā par būvniecības nozares normatīvās bāzes sakārtošanu pauda Rīgas Būvvaldes vadītājs Andis Cinis.

"Būvniecības procesa regulējums Latviju parāda kā nedraudzīgu attīstībai, jo mēs esam 78.vietā pasaulē pēc būvniecības atļauju saņemšanas laika. Būvniecības process Latvijā ir sarežģīts un, piemēram, plānošanas un arhitektūras uzdevuma saņemšana nepieciešama visu objektu, pat žoga, būvniecībai," teica Cinis.

No būvniecības ieceres iesniegšanas Būvvaldē līdz objekta nodošanai ekspluatācijā formalitāšu kārtošanai, summējot, nepieciešamas 180 dienas, bet "realitātē šis laiks ir garāks", skaidroja Rīgas Būvvaldes vadītājs, piebilstot, ka optimāli būtu, ja šie būvniecības procesa soļi iekļautos 60 dienās.

"Būvniecības process jāvienkāršo un jāpadara īsāks. Šādas izmaiņas ievērojami paaugstinātu Latvijas konkurētspēju investīciju piesaistē," uzsvēra Cinis.

Ekonomikas ministrijas (EM) Būvniecības un mājokļu politikas departamenta direktors Gatis Ābele norādīja, ka tuvākajos gados būvniecībā līdzekļi galvenokārt, visticamāk, ieplūdīs no investīcijām, tādēļ būvniecības procesa laika samazināšana ir ļoti būtiska.

Viņš uzsvēra, ka EM diskusijās par normatīvo aktu izmaiņām noteikti būs būvniecības nozares "lobētājs un aizstāvis".

Diskusijas "Kā sakārtot būvniecības sektora normatīvo bāzi? Neatliekamie uzdevumi" iniciatore bija Latvijas Arhitektu savienība, bet to rīkoja Banku augstskolas Biznesa un finanšu pētniecības centrs sadarbībā ar Latvijas Būvindustrijas koordinācijas centru, Būvniecības attīstības stratēģisko partnerību un SIA "Rīgas Pilsētbūvnieks".

Diskusijā apsprieda ar būvniecības likumu, būvkomersantu reģistru, būvprakses sertifikāciju un iepirkuma procedūrām saistītos aktuālos jautājumus.

Svarīgākais