Šogad Ziemeļu un Baltijas valstu Dziesmu svētkos Latviju pārstāvēs četri Latvijas kori

© Publicitātes foto

Šogad Latviju VII Ziemeļu un Baltijas valstu Dziesmu svētkos pārstāvēs četri kori, liecina svētku mājaslapā publicētā informācija.

Svētki šoreiz notiks Somijas galvaspilsētā Helsinkos no 22.augusta līdz 25.augustam.

Latviju svētkos pārstāvēs Ogres novada Kultūras centra jauktais koris "Ogre" un Talsu Tautas nama jauktais koris "Uz augšu", kas piedalījušies arī 2010.gadā Islandē notikušajos Ziemeļu un Baltijas valstu Dziesmu svētkos. Tāpat šogad no Latvijas svētkos piedalīsies Smiltenes Kultūras un sporta centra jauktais koris "Vidzemīte" un Kandavas novada Kultūras pārvaldes jauktais koris "Kandava".

Šogad svētkos piedalīsies kori no astoņām valstīm - Igaunijas, Grenlandes, Islandes, Latvijas, Lietuvas, Somijas, Zviedrijas un Fēru salām.

Ziemeļu un Baltijas valstu Dziesmu svētki ir īpaši ar to, ka dalībniekiem ir iespēja ne tikai iemācīties dziesmas svešvalodās, bet arī redzēt un izjust citu kultūru koru dziedāšanas un muzikālās tradīcijas. Vērtīga pieredze ir arī iespēja strādāt meistarklasēs ar dažādu valstu diriģentiem. No Latvijas šogad svētku laikā meistarklasi vadīs diriģents Romāns Vanags.

Savukārt dziesmu programmā līdztekus citu valstu dziesmām iekļauta arī komponista Mārtiņa Brauna dziesma "Saule, Pērkons, Daugava" un tautas dziesma "Pūt, vējiņi" Jurjānu Andreja apdarē.

Pirmie Ziemeļu un Baltijas valstu Dziesmu svētki pēc kordiriģenta Imanta Kokara iniciatīvas notika 1995.gada jūlijā Rīgā. 1997.gadā svētki tika aizvadīti Gotlandē, Zviedrijā, 2000.gadā - Skienā, Norvēģijā, 2002.gadā - Klaipēdā, Lietuvā, 2008.gadā - Tartu, Igaunijā, bet 2010.gadā svētki notiks Reikjavīkā, Islandē.

Latvijā

Ķeguma hidroelektrostacijas (HES) ūdenskrātuvē piektdien, 27. septembrī, un sestdien, 28. septembrī, būs pazemināts ūdenslīmenis, aģentūrai LETA pavēstīja AS "Latvenergo" pārstāvji. Pakāpeniska ūdenskrātuves līmeņa pazemināšana sāksies no 26. septembra.

Svarīgākais