Liepājas teātris augustā viesosies Rīgā ar četriem iestudējumiem

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks kopā ar SIA "Rīgas nami" vadību apmeklē Latvijas Nacionālo operu, kur tiekas ar operas direktoru Andreju Žagaru un LNO baleta māksliniecisko vadītāju Aivaru Leimani, lai novērtētu operas nama skatuves tehnisko stāvokli. © Rūta Kalmuka

Augustā Rīgā notiks četru Liepājas teātra uzvedumu viesizrādes - liepājnieki skatītājiem piedāvās gan iecienītus un novērtētus darbus no iepriekšējām sezonām, gan pagājušās sezonas jauniestudējumus.

Liepājas teātra literārā padomniece Zanda Borga aģentūru LETA informēja, ka pavisam četri iestudējumi vairākās izrādēs Rīgā tiks rādīti Nacionālajā, Dailes, kā arī Mežaparka Zaļajā teātrī.

Pirmo iestudējumu, nu jau Liepājas teātra Zelta fondā iekļuvušo izrādi "Hanana" (sešas "Spēlmaņu nakts" nominācijas), kuru iestudējis Dž.Dž.Džilindžers, varēs noskatīties 2.augusta vakarā Nacionālajā teātrī.

Izrāde stāsta par vienas ģimenes, kuras centrs nenoliedzami ir Ausma (Inese Kučinska) - sieviete, kuras rīcību nosaka sirds, ne morāles likumi un spēja dzīvot tālāk, lai notiktu kas notikdams, - ikdienu viena gada garumā, aprakstīja Borga.

3.augustā plkst.19 teātra skatuvi pārņems kaislības senlaiku garā iestudējumā "Ragana", kurš tika nominēts "Spēlmaņu nakts" balvai piecās nominācijās (tai skaitā - "Labākā izrāde" un "Labākais režisors").

Meža mājiņā savas dienas mierīgi un saskanīgi vada sieva (Inese Kučinska - "Spēlmaņu nakts" balva nominācijā "Gada aktrise") un vīrs (Egons Dombrovskis). Viss, ko viņi vēlas, ir iegūt labklājību. Lai to izdarītu, vīrs tirgojas ar kontrabandas precēm. To uzzina jaunais robežsargs (Kaspars Gods), kurš nolemj vīru un sievu atmaskot. Lai to nepieļautu, vīrs mudina sievu robežsargu savaldzināt. Tas sievā atmodina tādas jūtas, par kuru esamību viņa agrāk nav nojautusi. Pamazām visi trīs tiek ierauti postošā kaislību virpulī, no kura izkļūt vairs nav iespējams, aprakstīja Borga.

Līdztekus iestudējumam "Ragana" 3.augustā plkst.19 liepājnieki pirmoreiz viesosies Mežaparka Zaļajā teātrī, kur skatītājiem piedāvās iepriekšējās sezonas pēdējo jauniestudējumu - Raiņa un Jēkaba Zvaigznītes joku stāstus - karnevālu latviešu garā "Malēnieši".

Režisora Jura Rijnieka veidotais iestudējums ar Nika Matvejeva orģinālmūziku pirmizrādi piedzīvoja pavisam nesen - 15.jūnijā.

Teātra pārstāve aprakstīja, ka šī izrāde dod iespēju pasmaidīt pašiem par sevi, kas mūsdienās ir tik ļoti nepieciešams. Tā ļauj ielūkoties malēniešu paradumos, uzzināt viņu domas par dažādām lietām un procesiem un pasmaidīt par viņu "gudrību", jo ne jau parasti ļaudis pazudušu runu mēģina no zemes izrakt ar lāpstām vai nupat uzceltajā, bet bez gaismas palikušajā rātūzī saules gaismu ar maisiem sanest. Bet centrā ir stāsts par nedaudz vientiesīgo, bet lādzīgo un lempīgo Odumu no Vucansētas, kurš savā ceļā satiek izmanīgo plenderi no Rīgas - Cīruli-Vīruli - un dodas viņam līdzi uz Daugavpili - gudrības mācīties un sievu sameklēt.

Galvenās - Oduma - lomas atveidotājs Gatis Maliks par darbu šajā iestudējumā saņēmis "Spēlmaņu nakts" nomināciju "Gada jaunais skatuves mākslinieks".

Viesizrādes noslēgsies Dailes teātrī, kur no 16.augusta līdz 19.augustam piecās izrādēs tiks izdzīvoti Baibas, Ulda, Zanes un Gatiņa likteņi Kārļa Lāča, Jāņa Elsberga un Evitas Mamajas mūziklā "Pūt, vējiņi!".

Dž.Dž.Džilindžera iestudējums šosezon saņēmis piecas "Spēlmaņu nakts" nominācijas - "Gada muzikālā izrāde", "Gada jaunā skatuves māksliniece", "Gada scenogrāfs", "Gada kustību mākslinieks" un "Gada kostīmu mākslinieks". Izrāde saņēmusi arī raidījuma "100g kultūras" balvu "Kilograms kultūras" nominācijā "Teātris".