"Positivus" sasirgušie cilvēki saindējušies ar vistas un liellopu gaļas kebabiem

Izanalizējot informāciju, kas savākta kopā ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD), Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi secinājuši, ka 17 festivāla laikā saslimušos vieno SIA "Turkebab" produkcijas lietošana, un saslimušie, visticamāk, inficējušies ar piesārņotu pārtiku, kas saturējusi mikroorganismus un to izdalītos toksīnus, aģentūru LETA informēja SPKC Komunikācijas nodaļas vadītāja Laura Ševčenko.

SPKC no 21.jūlija līdz 23.jūlijam kopā saņēma informāciju par 18 festivāla "Positivus" apmeklētājiem, kuriem konstatēti zarnu infekcijas simptomi. Epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka 17 saslimušie uzturā lietojuši "Turkebab" produkciju, un neviens cits kopīgs riska faktors nav konstatēts.

Saslimušajiem cilvēkiem pārtikas toksikoinfekcijas simptomi - slikta dūša, vemšana, vājums, dažiem caureja, sirds klauves, galvas sāpes, svīšana - parādījās vidēji 4-5 stundas pēc vistas un liellopu gaļas kebaba lietošanas uzturā.

Kā pastāstīja Ševčenko, pārtikas produktu mikrobioloģisko analīžu veikšana turpinās, tomēr minēto secinājumu ļauj izdarīt primārie analīžu rezultāti, slimnīcā nogādāto cilvēku saslimšanas simptomi, kā arī kebabu tirdzniecības vietā konstatētie higiēnas un pārtikas sagatavošanas un uzglabāšanas pārkāpumi.

Minētie fakti liecina, ka ēdienu gatavošana un realizācija "Turkebab" tirdzniecības vietā bija saistīta ar nopietnu risku klientu veselībai, uzsver Ševčenko. Tāpat SPKC atzīmē, ka pēc "Turkebab" darbības apturēšanas un trūkumu novēršanas neviens inficēšanās gadījums festivāla dalībniekiem netika reģistrēts.

No pasākuma norises vietas slimnīcā kopā nogādāja 15 slimniekus, trīs cilvēki atteicās no hospitalizācijas. Desmit sasirgušie nonāca Vidzemes reģionālajā slimnīcā, četri Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Latvijas infektoloģijas centrs" (LIC) un viens Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā.

Tikmēr PVD pārstāve Ilze Meistere biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja, ka dienests ir informēts par SPKC atzinumu, tomēr pārbaudes PVD joprojām turpinās un to rezultāti būs zināmi tuvākajā laikā.

"Kā jau esam norādījuši, "Positivus" festivāla laikā uzņēmuma darbībā konstatējām vairākus izbraukuma tirdzniecībai raksturīgus pārkāpumus. "Turkebab" tiks piemērots sods, taču par tā apmēru PVD lems pēc laboratorisko izmeklējumu rezultātu saņemšanas. Patlaban PVD pārbauda arī citas "Turkebab" uzņēmumam piederošās sabiedriskās ēdināšanas vietas," sacīja Meistere.

LETA jau ziņoja, ka SPKC uzsāka epidemioloģisko izmeklēšanu saistībā ar toksikoinfekcijas gadījumiem festivāla "Positivus" apmeklētājiem.

Veicot pacientu aptauju, epidemiologiem radās aizdomas, ka saslimšanas varētu būt saistītas ar vienu no festivāla ēdināšanas vietām, jo simptomi cilvēkiem parādījušies 3-4 stundu laikā pēc ēšanas.

Vēlāk tika noskaidrots, ka apmeklētāju saindēšanās ar pārtiku, iespējams, notikusi, mielojoties ar festivāla teritorijā nopērkamajiem "Turkebab" kebabiem.

Kā iepriekš aģentūrai LETA pastāstīja LIC direktora vietniece medicīnas jautājumos Velga Ķūse, cilvēkiem, kuri ar aizdomām par saindēšanos ar ēdienu festivālā "Positivus" tika nogādāti LIC, konstatēta saslimšana arī ar rota un norovīrusiem, tomēr par pārējiem festivāla laikā saslimušajiem cilvēkiem viņa to nevarēja apgalvot un aicināja sagaidīt epidemioloģiskās izmeklēšanas rezultātus.

Kebabu tirgotāja "Turkebab" direktore Liene Uresina iepriekš norādīja, ka LIC informācija saskan ar "Turkebab" aizdomām, ka saindēšanās cēlonis festivālā "Positivus" neesot bijusi pārtika.

Patlaban "Turkebab" strādā normālā režīmā. Pēc ziņām sociālajos tīklos un valsts institūciju publiskiem pieļāvumiem par "Turkebab" saistību ar saslimšanas gadījumiem festivālā "Positivus", visos trijos ēdināšanas uzņēmumos Rīgā bija novērojams apgrozījuma kritums, kas pamazām atkal kāpj. Uzņēmuma darbinieki patlaban apkopo pārdošanas rezultātus, lai iegūtu precīzus datus.

Latvijā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, šodien tika atvērta bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās" angļu valodā, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Grāmatu izdevusi izdevniecība "Pētergailis". Tās dizaina autors Ivo Grundulis, atbildīgā redaktore - Inguna Cepīte, redaktors - Kārlis Freibergs. Zinātniece, folkloras pētniece Vīķe-Freiberga savu 85 gadu jubileju atzīmēja, apgādā "Pētergailis" laižot klajā cikla "Trejādas saules" sējumu "Kosmoloģiskā saule" angļu valodā, lai ar latviešu dainām iepazīstinātu arī starptautisko auditoriju. Vīķe-Freiberga veikusi pētījumus par latviešu tautas dziesmu semiotiku, poētiku un struktūru. Šajā darbības posmā sagatavotas vai publicētas desmit grāmatas, ap 160 rakstu, monogrāfiju un grāmatu nodaļu, sniegtas vairāk nekā 250 runu un zinātniski referāti angļu, franču un latviešu valodā.