Politiski represēto pensiju piemaksām vajag vēl 2,2 miljonus latu

Pārejot uz jauno sociālās apdrošināšanas informācijas tehnoloģiju sistēmu, atklājies, ka pietrūkst naudas politiski represēto pensiju piemaksu nodrošināšanai.

Lai gan ziņojumā par papildu budžeta līdzekļu piešķiršanu minēts, ka no šāgada marta palielinās šo cilvēku skaits un arī pati piemaksa ir lielāka, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) speciāliste Edīte Olupe skaidro, ka reāli personu skaits, kuriem ir tiesības saņemt šīs piemaksas, nav kļuvis lielāks – vienkārši, ieviešot jauno sistēmu, atklājies, ka līdzekļi, kurus piemaksām piešķir no valsts pamatbudžeta, nav pietiekami, lai nosegtu visas piemaksu izmaksas.

No turpat četriem miljoniem latu, ko Labklājības ministrija (LM) lūgusi piešķirt papildus līdz ar budžeta grozījumiem, divi miljoni latu nepieciešami politiski represēto piemaksām jeb – precīzi – lai pilnā apmērā kompensētu piemaksas pie politiski represēto pensiju izmaksām no valsts pensiju speciālā budžeta. Paskaidrojumā minēts, ka, sākot no marta, ir novērojams piemaksu saņēmēju skaita un piemaksas vidējā apmēra palielinājums. 2011. gada decembrī piemaksas pie valsts pensijas saņēma 14 900 personu, savukārt 2012. gada martā un aprīlī – 17 000 personu, gadā sākotnēji plānots, ka piemaksas saņems 15 100 personu vidēji mēnesī. Vidējais piemaksas apmērs 2011. gada decembrī bija 47,56 lati, savukārt 2012. gada martā 57,55 un aprīlī – 57,44 lati. Gadā sākotnēji plānotais – vidējais piemaksas apmērs šogad būs 47,86 lati.

Pensiju piemaksas, kuras piešķir par katru darba stāža gadu, politiski represētie saskaņā ar likumu saņem lielākā apmērā, jo darba stāžs izsūtījumā tiek ņemts vērā vairākkārtējā apmērā. Savukārt izdevumi, kas saistīti ar pensijas apmēra palielināšanu, sedzami no valsts pamatbudžeta līdzekļiem, norāda E. Olupe. Proti, šīs piemaksas un dubultais vai trīskāršais darba stāžs, kas pēc būtības nav saistīts ar sociālās apdrošināšanas sistēmu, ir jāsedz nevis no speciālā pensiju budžeta, bet valsts pamatbudžeta. Pārejot uz jauno sociālās apdrošināšanas IT sistēmu, informācija par represēto skaitu un pensiju apmēru tika precizēta. No VSAA skaidrojuma izriet, ka līdz šim daļai represēto pensiju piemaksas tika segtas no sociālā budžeta, lai gan vajadzēja no pamata budžeta. Tāpēc arī ir nepieciešami papildus 2,2 miljoni latu, kurus valdība apņēmusies piešķirt.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.