PVD atļauj "Turkebab" atsākt darbību festivālā "Positivus"

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) devis atļauju kebabu tirgotājam "Turkebab" atsākt darbību festivāla "Positivus" teritorijā, aģentūru LETA informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Uzņēmumam sadarbībā ar festivāla organizatoriem ir izdevies novērst nepilnības, kuras iepriekš PVD konstatēja šajā ēstuvē. Veikti nepieciešamie tīrīšanas un dezinfekcijas darbi, un "Turkebab" ir gatavs atsākt sniegt ēdināšanas pakalpojumus.

Tiesa, kā pārliecinājās aģentūra LETA, pagaidām kebabu tirgotāji vēl nav atsākuši klientu apkalpošanu un "Turkebab" tirdzniecības vieta ir tukša.

Iepriekš "Turkebab" darbība festivāla teritorijā tika apturēta līdz pārkāpumu novēršanai. Ēdināšanas vietā PVD inspektori konstatēja divus būtiskus pārkāpumus - nebija nodrošināts tekošs ūdens un netika ievērots ēdiena glabāšanas un gatavošanas temperatūras režīms. Tieši temperatūras režīma neievērošana varētu būt iemesls cilvēku saslimšanai.

Arī pēc ēdināšanas uzņēmuma darbības atjaunošanas PVD inspektori sola vēl kādu laiku pievērst pastiprinātu uzmanību tur notiekošajam.

Kā ziņots, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) uzsācis epidemioloģisko izmeklēšanu saistībā ar desmit toksikoinfekcijas gadījumiem festivāla "Positivus" apmeklētājiem, aģentūrai LETA pastāstīja SPKC Komunikācijas nodaļas vadītāja Laura Ševčenko.

Sevčenko atklāja, ka no desmit saslimušajiem festivāla apmeklētājiem seši ir nogādāti slimnīcā un starp saslimušajiem ir arī bērni.

Veicot pacientu aptauju, epidemiologiem radušās aizdomas, ka saslimšanas varētu būt saistītas ar vienu no festivāla ēdināšanas vietām, jo simptomi cilvēkiem parādījušies 3-4 stundu laikā pēc ēšanas.

Kā pastāstīja Sevčenko, par notikušo ir informēts PVD, ar kuru kopīgi notiek saslimšanas gadījumu izmeklēšana.

SPKC aicina visus festivāla dalībniekus, kuriem parādās vemšana vai caureja, meklēt medicīnisko palīdzību vai konsultēties ar epidemiologu, zvanot pa tālruni 67271738.

Festivāla "Positivus" apmeklētāji, visticamāk, saindējušies ar "Turkebab" ēdienu, iepriekš apstiprināja PVD.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka SIA "TurKebab" reģistrēta 2009.gadā. Uzņēmuma kapitāldaļas pieder SIA "UrbanHouse", Jeļenai Uresinai, kā arī diviem Turcijas iedzīvotājiem - Osmanam Uresinam un Suatam Jurtseveram.

"TurKebab" apgrozījums pērn bija 323 075 lati, bet zaudējumi - 53 914 lati. 2010.gadā uzņēmums strādāja ar 247 487 latu apgrozījumu un 4540 latu zaudējumiem.

Uresina aģentūrai LETA iepriekš noliedza "Turkebab" vainu "Positivus" apmeklētāju saslimšanā, no sīkākiem komentāriem atturoties. "Nav nekādu pierādījumu," viņa sacīja, vairākas reizes piebilstot: "Bez komentāriem."

Tikmēr cilvēki, kuri saindējās ar ēdienu, notikušo apraksta sociālajos tīklos.

"Twitter" lietotāja "@mazliet_lotes" nokļuvusi slimnīcā un prasa "Turkebab", vai būs iespējama kompensācija. No "@mazliet_lotes" rakstītā var noprast, ka starp cilvēkiem, kuri nokļuvuši slimnīcā, ir arī kāda igauniete.

"@mazliet_lotes" raksta, ka atrodas Valmierā. Aģentūrai LETA Vidzemes slimnīcas pacientu uzņemšanas nodaļas dežūrārste nenoliedza, ka pie viņiem atrodas cilvēki, kuri saindējušies ar ēdienu festivālā, tomēr sīkāku informāciju par viņu stāvokli un to, cik pacientu tika nogādāti uz Vidzemes slimnīcu, nevarēja sniegt.

Ar kebabiem festivāla laikā saindējies arī blogeris Krišs Kupruks, kurš tviterī raksta, ka ir starp tiem, kuriem "paveicās". "Kebabus vairs redzēt negribu!" norāda par Latvijas jaunāko tehnoloģiju blogeri dēvētais Kupruks, kurš saindēšanās simptomus sajutis jau pēc tam, kad devies prom no festivāla un nokļuvis mājās.

Kā ziņots, piektdien Salacgrīvā sākās sestais mūzikas un mākslas festivāls "Positivus", kas muzikālo programmu un dažādas aktivitātes turpinās piedāvāt arī šodien.

Latvijā

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) aicina ikvienu dalīties ar saviem unikālajiem pieredzes stāstiem par Latvijas mežiem, sēņošanu un ogošanu, iesaistoties projektā "Savvaļas stāsti." Šī iniciatīva veltīta Latvijas dabas, kultūras un identitātes mantojuma dokumentēšanai un saglabāšanai, informē RSU.

Svarīgākais