Turpinās sestais mūzikas festivāls "Positivus"; pirmā diena pagājusi mierīgi

Vakar vakarā Salacgrīvā sācies viens no lielākajiem muzikālajiem gada notikumiem Latvijā - sestais mūzikas un mākslas festivāls "Positivus".

Mūzikas un mākslas programmas daudzveidību festivāla apmeklētāji var baudīt uz astoņām skatuvēm - "Tele2", "Nordea", "Turborg", "Red Bull Music Academy", "I Love You" un "Palladium", kā arī darbosies kino telts, brīvdabas skatuve un "LB" pludmales skatuve.

Vakar festivāla galvenie mākslinieki bija grupa "Keane" un "Friendly Fires" no Lielbritānijas uz "Tele2" skatuves un mūziķis "King Charles" no Lielbritānijas uz "Nordea" skatuves, bet šodien programmu uz "Tele2" skatuves noslēgs viena no pēdējo desmitgažu populārākajām britu rokgrupām "Manic Street Preachers" un "The Vaccines" no Lielbritānijas, bet uz "Nordea" skatuves festivālu noslēgs īru trubadūra folkmūziķis Damjens Raiss.

Vakar klausītājus uzrunāja arī pašmāju grupa "Instrumenti", bet šodien muzikālā programma uz "Tele2" skatuves sāksies ar pašmāju grupas "Skyforger" uzstāšanos, kurai sekos ASV grupas "Givers", Igaunijas grupas "Ewert and the Two Dragons" un Lielbritānijas muzikālā projekta "SBTRKT Live" uzstāšanās. "Nordea" skatuves programma sāksies ar pašmāju skanīgās grupas "Kuchenbeat" uzstāšanos. Uz šīs skatuves uzstāsies arī poļu popmūzikas dziesminiece Monika Brodka, jaunā grupa "Cashier No.9’s" no Lielbritānijas, mūziķis "Jamie N Commons" no Lielbritānijas, Londonas alternatīvā indie apvienība "Fanfarlo" un britu neatkarīgās rokmūzikas pārstāvji "Wild Beasts".

Savukārt uz "Red Bull Music Academy" skatuves uzstāsies pasaules mēroga deju mūzikas zvaigznes - dīdžejs "ZINC", apvienība "TNGHT", Toms Midltons un duets "Tiger & Woods", kā arī citi. Šogad Latviju uz šīs skatuves pārstāvēs Toms Grēviņš, dīdžeji "Rapa" un "Elvi/Dunian".

Festivālā uz "I Love You" skatuves koncertēs dažādi Baltijas mākslinieki - pašmāju grupa "TheThe Sound Poets", romantiski melanholiskā dziesminiece Alise Joste, indie-electro-popa projekts "Eskimo", kā arī viesi - ekspresīvais, radošais un dinamiskais elektroniskās mūzikas duets "Mimicry", sintīpopa grupa "Zebra Islan" un roka un blūza grupa "Sibyl Vane" no Igaunijas.

Mūzikas un mākslas festivāla "Positivus" pirmā diena no sabiedriskās kārtības viedokļa aizvadīta mierīgi, tomēr 12 cilvēki aizturēti par narkotiku glabāšanu, aģentūru LETA informēja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā inspektore Sintija Virse.

Piecos gadījumos sākts kriminālprocess par neatļautu narkotisko vielu glabāšanu, bet septiņos gadījumos noformēts administratīvā pārkāpuma protokols. Tiesa, policija neizslēdz, ka daļa administratīvo pārkāpumu lietas izskatīšanas gaitā var tikt pārkvalificēti un sākts kriminālprocess. Robeža starp krimināli sodāmu un administratīvo pārkāpumu ir viens grams neatļautu vielu.

Tāpat aizvadītajā diennaktī policija braucējiem uz "Positivus" noformējusi 13 administratīvā pārkāpuma protokolus par dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Nav aizturēts neviens vadītājs reibumā, šie sodi piemēroti par citiem pārkāpumiem, akcentēja Virse.

Latvijā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, šodien tika atvērta bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās" angļu valodā, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Grāmatu izdevusi izdevniecība "Pētergailis". Tās dizaina autors Ivo Grundulis, atbildīgā redaktore - Inguna Cepīte, redaktors - Kārlis Freibergs. Zinātniece, folkloras pētniece Vīķe-Freiberga savu 85 gadu jubileju atzīmēja, apgādā "Pētergailis" laižot klajā cikla "Trejādas saules" sējumu "Kosmoloģiskā saule" angļu valodā, lai ar latviešu dainām iepazīstinātu arī starptautisko auditoriju. Vīķe-Freiberga veikusi pētījumus par latviešu tautas dziesmu semiotiku, poētiku un struktūru. Šajā darbības posmā sagatavotas vai publicētas desmit grāmatas, ap 160 rakstu, monogrāfiju un grāmatu nodaļu, sniegtas vairāk nekā 250 runu un zinātniski referāti angļu, franču un latviešu valodā.