Cilvēki ar invaliditāti par savu tiesību pārkāpumu varēs ziņot ANO

Valdība šodien, 10. novembrī, apstiprinājusi Labklājības ministrijas (LM) virzīto ANO Konvencijas par personu ar invaliditāti tiesībām Fakultatīvo protokolu.

Protokola parakstīšana ir būtisks solis, lai veicinātu vienotu cilvēktiesību, kultūras, ekonomisko, politisko un sociālo tiesību interpretāciju, kā arī nodrošinātu efektīvāku cilvēku ar invaliditāti tiesību aizsardzību.

Parakstot protokolu, Latvija apņemas to samērīgā laika periodā ratificēt. Turklāt jāņem vērā, ka, jau parakstot ANO Konvenciju, Latvija apņēmās ievērot tajā noteiktos principus un jau šobrīd cilvēku ar invaliditāti pamatttiesību un brīvību neievērošana starptautiski ir uzskatāma par pārkāpumu.

Savukārt tikai pēc minētā protokola ratificēšanas cilvēkiem ar invaliditāti būs iespēja iesniegt sūdzības ANO Personu ar invaliditāti tiesību komitejai par Konvencijā noteikto tiesību neievērošanu vai pārkāpšanu.

Tas nozīmē, ka minētā Komiteja izskatīs visas sūdzības par cilvēku ar invaliditāti tiesību, kas noteiktas Konvencijā, pārkāpumiem Latvijā un izmeklēs nopietnus pārkāpumus, nepieciešamības gadījumā ar valsts atļauju arī ierodoties valstī, lai klātienē veiktu padziļinātu izmeklēšanu.

Konvencijas ieviešanu koordinē Labklājības ministrija, taču Konvencijas īstenošanu pārraudzīs Tiesībsargs.

Svarīgākais