Jūras spēku flotile iesaistās divās meklēšanas un glābšanas operācijās

Vakar Jūras spēku flotiles Krasta apsardzes dienesta (JSF KAD) Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs (MRCC Riga) iesaistījās zem Latvijas karoga kuģojošas jahtas meklēšanas un glābšanas operācijā un koordinēja personas, kurai bija radušās veselības problēmas, nogādāšanu no zviedru jahtas medicīniskā aprūpē.

Īsi pēc plkst. 13.00 MRCC Riga saņēma informāciju no Pilsētas jahtkluba Rīgā, ka iepriekšējā vakarā no Roņu salas izgājusi jahta "Konstance", kurai pēc sākotnējām ziņām jau bijis jānonāk Rojas vai Mērsraga ostā. Uz jahtas atrodas trīs cilvēki. Sakari ar jahtu nav.

Tā kā bija pagājušas vairāk par četrām stundām, kas pavadāmas ceļā no Roņu salas līdz Rojas vai Mērsraga ostai, tika uzsākta jahtas meklēšana.

Jahtas meklēšanā tika iesaistīti gan pašmāju dienesti, gan Igaunijas Apvienotā Gaisa un jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centra kolēģi. Visupēdīgi tika saņemta ziņa, ka ar jahtu viss ir kārtībā, tā ir ceļā uz Rīgu. Cilvēkiem briesmas nedraud. Jahta bija mainījusi lēmumu par galamērķi un nebija paziņojusi atbildīgajām iestādēm.

Krasta apsardzes dienests atgādina, ka no 1.jūnija spēkā ir Ministru kabineta noteikumi Nr. 339 "Noteikumi par ostas formalitātēm", kuri paredz, ka jūras kuģiem, kuru ietilpība ir mazāka par 300 bruto tonnām un zvejas, atpūtas, tradicionālajiem kuģiem, kuru garums ir mazāks par 45 metriem pirms ienākšanas un iziešanas no ostas kuģa vadītājam, izmantojot jebkurus pieejamos saziņas līdzekļus, jāiesniedz dati par peldlīdzekli JSF KAD, tādējādi paaugstinot cilvēku meklēšanas un glābšanas operativitāti un kuģošanas drošību Latvijas atbildības zonā. Ja šādi dati netiks sniegti, iestāsies administratīvā atbildība.

Vienlaicīgi Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs koordinēja personas evakuāciju no jahtas "Gratia", kas kuģo zem Zviedrijas karoga. Atpūtnieku ar veselības problēmām bija nepieciešams nogādāt medicīniskā personāla aprūpē.

Lai veiktu evakuāciju, MRCC Riga uz notikuma vietu norīkoja Ventspilī dežūrējošo JSF kuģi KA-14 "Astra".

Tā kā viļņu augstums sasniedza 3m un vēja stiprums brāzmās pat līdz 17 m/s, bija apgrūtinoši veikt cietušās personas evakuāciju, tādēļ palīdzības sniegšanā tika iesaistīts arī tankkuģis "Torm Vita", kurš glābšanas rajonā nodrošināja aizvēju.

Persona veiksmīgi tika evakuēta un īsi pēc 18.30 nogādāta Ventspils ostā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ārstu brigādei.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.