Suņus apdrošina par 60 000 latu

Saslimšanas, dzīvnieku uzbrukumu, traumu un citu nelaimes gadījumu risks ir iemesls, kāpēc cilvēki apdrošina ne tikai paši sevi, bet arī savus četrkājainos mīluļus.

Ne tikai mājlopu, bet arī mājdzīvnieku īpašnieki arvien biežāk pieņem lēmumu tos apdrošināt. Kā liecina apdrošināšanas sabiedrības Balta dati, šā gada piecos mēnešos mājdzīvnieku, galvenokārt suņu, apdrošināšanas gadījumu skaits, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, palielinājies gandrīz par trešdaļu. Sabiedrības komunikācijas vadītāja Ilze Rasa stāsta: «Visbiežāk apdrošināti tiek šicū, čivavas, zelta retrīveri, Stefordšīras terjeri un citu šķirņu suņi. Lielākā summa, par kuru šogad saimnieks ir apdrošinājis savu četrkājaino mīluli, ir 1600 latu, vidēji mājdzīvnieki tiek apdrošināti par summu līdz 750 latiem.» Visbiežāk notiekot negadījumi ar suņiem un kaķiem – tie saslimst, noslīkst, tiek sabraukti vai kā citādi traumēti. «Apdrošinām tikai šķirnes mājdzīvniekus, jo, piemēram, bezšķirnes sunītim noteikt vērtību ir diezgan grūti, pat neiespējami. Ja salīdzinām ar Lielbritāniju, kur gandrīz katrs saimnieks apdrošina savu mīluli, Latvijā šī pakalpojuma pieprasījums ir niecīgs.»

Arī apdrošināšanas firmas BTA Mārketinga un sabiedrisko attiecību departamenta direktore Ilva Priedniece atzīst: «Par suņu un kaķu apdrošināšanu interese ir mazāka nekā par mājlopu apdrošināšanu, tomēr pēdējā gada laikā tā palielinās. Cilvēki galvenokārt vēlas apdrošināt šķirnes suņus un kaķus, kuru vērtība ir no 300 līdz 900 latiem. Lielākā apdrošinājuma summa privātpersonai, par kādu ir apdrošināts mājas mīlulis, ir bijusi 1200 latu. Esam apdrošinājuši arī Valsts ieņēmuma dienesta suņus, kur kopējā apdrošinājuma summa ir nedaudz virs 60 000 latu un viena suņa vērtība sasniedz pat 2400 latu. Tiek apdrošināti arī papagaiļi, kanārijputniņi, jūrascūciņas, šinšillas.

Arī Ritvars Heniņš, Ergo Īpašuma apdrošināšanas departamenta direktors, novērojis, ka, «apdrošinot nekustamo īpašumu, cilvēki arvien vairāk interesējas par iespējām apdrošināt savus šķirnes mājdzīvniekus – visbiežāk suņus un kaķus».

 

Svarīgākais