Veselības ministrija atklāj detalizētu informāciju, kam prasa naudu

Nevēloties saskarties ar citu nozaru ministriju neizpratni par lielo papildus naudas lūgumu no valsts budžeta, Veselības ministrija (VM) vairījās darīt zināmu sabiedrībai ne to, kādam mērķim lūdz papildu naudu, ne arī publiskot ziņojumu par finanšu situāciju veselības aprūpes jomā. Tomēr šovakar VM pieprasījumus ir publiskojusi.

No ziņojuma, ar kuru trešdienas vakarā tomēr VM atļāva iepazīties, izriet, ka lielākā daļa papildus līdzekļu nepieciešami izmeklējumiem –10 miljoni latu, kā arī speciālistu un dienas stacionāros sniegto pakalpojumu apmaksai – 8 miljoni latu. Ziņojumā nav minēts, tomēr lauvas tiesu – 10 miljonus latu VM lūdz piešķirt P. Stradiņa slimnīcai finanšu situācijas stabilizēšanai. Diemžēl arī situāciju Stradiņos amatpersonas pašlaik nekomentēs, jo nolemts arī to padarīt par slepenu informāciju. Līdz augustam valdībai ir jāiesniedz ziņojums.

Latvijas radio VM amatpersonas atzina, ka Stradiņa slimnīca ir komercuzņēmums un tāpēc informācija par tās finanšu situāciju ir slepena. Visticamāk, papildus nauda vajadzīga, lai segtu slimnīcas parādus. Publiski tiek uzturēts viedoklis, ka šādā situācijā slimnīca nonākusi iepriekšējās slimnīcas vadības dēļ, taču arī iepriekš ne reizi vien slimnīca ir lūgusi papildu finansējumu, jo katru gadu tas tiek piešķirts mazāks, nekā sniegto pakalpojumu skaits. Tad tika aizrādīts, ka ir jāmāk plānot budžets un saimniekot. Kāda ir pašreizējā situācija un kādi pasākumi ir veikti, lai situāciju stabilizētu šī gada laikā - informācijas nav. Zināms, ka Stradiņa slimnīca iesniegusi ziņojumu VM.

Kopumā VM papildu finansējuma pieprasījums 2012. gadā ir 34,6 miljoniem latu. No valdības konceptuāli atbalstītājiem 24 miljoniem 897 000 latu plānots novirzīt rindu mazināšanai uz endoprotezēšanas operācijām; 10,7 miljoni latu - diagnostiskajiem un laboratoriskajiem izmeklējumiem; 8,1 miljonus latu - speciālistu un dienas stacionāros sniegto pakalpojumu apmaksai; 1,4 miljonus latu - prognozējamas invaliditātes iestāšanās risku mazināšanai, 1,4 miljonus latu - gaidīšanas rindu mazināšanai uz invazīvās kardioloģijas programmām, mikroķirurģijai pieaugušajiem un izgulējumu ārstēšanai; 1 miljons latu - Mātes un bērna veselības uzlabošanas plāna pasākumu nodrošināšanai; 356 000 latu - rindu mazināšanai uz medicīnisko rehabilitāciju stacionārā; 613 000 latu - kompensējamo zāļu un medicīnas ierīču apmaksai, kā arī 96500 latu - kompensējamo medikamentu apmaksai tieši Mātes un bērna veselības uzlabošanas plāna ietvaros.

Papildus VM rosina līdzekļu pārdali veselības nozares iekšienē no finansējuma sociālās drošības tīkla stratēģijas pasākumiem saistībā ar neizpildi par kopējo summu 4,9 miljoni latu un VM padotības iestāžu ieņēmumiem par maksas pakalpojumiem 2011. gadā par kopējo summu 2,1 miljons latu, novirzot tos gan kompensējamo zāļu apmaksai - 2,9 miljonus latu, speciālistu un dienas stacionāros sniegto pakalpojumu apmaksai - 2,6 miljoni latu, observācijas gultu izveides un uzturēšanas izdevumu segšanai slimnīcās – miljons latu, papildu speciālistu nodrošināšanai Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uzņemšanas nodaļās – 91,7 tūkstoši latu un asins un asins komponentu nodrošināšanai ārstniecības iestādēm – 127 tūkstoši latu.

 

 

 

Svarīgākais