Vecākie datorprasmes apguvēji: 93 gadus vecā Aina Rodriguesa un 91 gadus vecais Alberts Pietuks

Elektronisko sakaru operatora SIA "Lattelecom" datorapmācību programmā "Pieslēdzies, Latvija!", kurā pēdējos gados iesaistīti gados vecāki cilvēki, sasniegts jauns vecuma rekords, piedaloties 93 un 91 gadu veciem dalībniekiem, informē "Lattelecom" sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Līga Bite.

Vecākā dalībniece ir Aina Rodriguesa-Mata, kurai ir 93 gadi, bet otrs vecākais ir Alberts Fricis Pietuks, kuram ir 91 gads. "Līdz šim vecākais "skolēns" bija 87 gadus vecs," informē "Lattelecom".

"Esmu sabiedriski aktīva, un man ir ļoti svarīgi apgūt datorprasmes, jo jāsazinās ar draugiem dažādās valstīs. Lai būtu lietas kursā par notiekošo pasaulē, abonēju sešus laikrakstus - sākot no vietējās preses līdz "The Economist", "Der Spiegel" un citus. Dažkārt arī paužu savu viedokli par sabiedriski nozīmīgiem notikumiem. Taču vēstuļu rakstīšana paliek arvien grūtāka - gan pati rakstīšana, gan nosūtīšanas process. Ar e-pastu protu nedaudz darboties, vēl vēlos apgūt interneta, mājaslapu un meklētāja "Google" lietošanu," stāsta Rodriguesa-Mata.

Savukārt Pietuks norāda, ka kaļot biznesa plānus, kā izmantot datorprasmes. "Ārzemēs dzīvojot, esmu apguvis vairākas valodas, tāpēc varētu tulkot no franču, spāņu, angļu, vācu valodas. Tomēr latviešu valodas prasmi uzskatu par pašu svarīgāko - svešvalodas ne vien jāzina, bet jāspēj arī šī doma pareizi izteikt dzimtajā valodā. Te apiešanās ar e-pastu ļoti noderētu - saņemtu darbus un attiecīgi paveikto tāpat atdotu," saka Pietuks.

Viņš uzskata, ka "jābūt valsts politikai - apmācīt vecos, lai arī viņi ir nodarbināti".

Abi vecākie datorprasmju mācību dalībnieki ir ilgstoši dzīvojuši ārzemēs un pieder pēckara bēgļu paaudzei, kas atgriezušies Latvijā vecumdienās.

"Pieslēdzies, Latvija!" apmācības notiek nelielās grupās - līdz 14 cilvēkiem katrā, ilgums ir trīs dienas, apmācībām veltot četras mācību stundas (45 minūtes katra) ik dienu," teikts paziņojumā.

Līga Bite stāsta, ka līdz šim ir apmācīti nedaudz vairāk par 1000 vecāku cilvēku un gaidāms, ka līdz oktobrim tiks krietni pārspēts pagājušā gada skaits, kas bija ap 1500. Arī skolotāju trūkums, par ko ziņots iepriekš, tikšot atrisināts jūlijā beigās un augusta sākumā, kad skolotāji mēdz atgriezties no atvaļinājumiem.

"Lattelecom" organizētajā projektā līdz pat oktobrim var pieteikties ikviens, kurš ir vecāks par 50 gadiem.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.