Valdība vienojas par budžeta grozījumu griestiem 70 miljonu latu apmērā

Valdība šodien vienojusies par šā gada valsts budžeta grozījumu griestiem 70 miljonu latu apmērā, šodien pēc valdības sēdes žurnālistus informēja Finanšu ministrijas (FM) pārstāves.

Precīzs šī finansējuma sadalījums būs zināms tuvākajās dienās, jo ministrijām vēl jāprecizē savi pieprasījumi, tomēr FM parlamentārā sekretāre Karīna Korna informēja, ka lielākais pieprasījums bija no Satiksmes ministrijas puses. Līdzekļi esot nepieciešami Latgales attīstības programmas īstenošanai, autoceļu uzturēšanai, pārvadātāju zaudējumu segšanai.

FM valsts sekretāres vietniece Baiba Bāne norādīja arī FM pieprasījumu iemaksām Eiropas Savienības budžetā, liela ietekme būšot arī Kultūras ministrijas pieprasījumam teātriem, dažādām kultūras iestādēm, Latvijas Nacionālajai operai.

Par Veselības ministrijas (VM) pieprasīto finansējumu tuvākajās dienās vēl turpināsies diskusijas. Kā ziņots, VM šā gada budžeta grozījumos vēlējās iegūt 34,6 miljonus latu. Premjerministrs Valdis Dombrovskis (V) pēc valdības sēdes žurnālistus informēja, ka valdība atbalstījusi nedaudz vairāk nekā 24 miljonu latu piešķiršanu, taču atsevišķi vēl tiks skatīts jautājums par desmit miljonu latu piešķiršanu saistībā ar Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas finansiālo situāciju.

Viņš pastāstīja, ka no ministriju pieprasījumiem nav atbalstītas tās pozīcijas, kas saistītas ar jaunu štata vietu radīšanu vai algu palielināšanu, izņemot pedagogu darba samaksu, kur par 10% paaugstināta zemākā bāzes likme.

Ministriju kopējais pieprasījumu apjoms pārsniedza 150 miljonus latu.

"Valdība šodien konceptuāli nolēma, ka 70 miljoni latu ir augšējā robeža, un pieaudzēt vai palielināt FM nav iespējams," teica Bāne.

Korna atgādināja, ka valdības vienošanās paredz atbalstīt pasākumus, kuriem ir vienreizēja ietekme un kuri neietekmēs turpmāko gadu budžetus. Bāne piebilda, ka runa ir par pasākumiem, kurus ministrijas var nofinansēt līdz gada beigām un kas var radīt arī pozitīvu ietekmi uz bāzes izdevumiem līdz 2015.gadam.

Papildus budžeta grozījumi šogad nav plānoti.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.