Ar kūpinātām zivīm un lustīgu noskaņojumu gaida Zvejnieku svētkus

Kā katru gadu jūlija otrajā sestdiena Latvijas piejūras pilsētās tiks svinēti Zvejniek svētki, kuru neatņemama sastāvdaļa ir zivju tirdziņi, muzikanti un dažādas atrakcijas gan lieliem, gan maziem. Arī šogad tiek plānota zivju kūpināšanu un visi Oskari (zvejniek dēli) var pretendēt uz balvām.

Pāvilostas Zvejnieku svētku tirdzniecības pārstāve Rudīte Jance stāsta, ka tirdzniecības laukumi uz šiem svētkiem tiek burtiski izķerti: „Zivis varēs iegādāties gan svaigā veidā, gan kūpinātas, kā arī tiks tirgoti dažādi zivju pārtikas izstrādājumi. Interese par šiem svētkiem ik gadu ir ļoti liela, bet mums jau ir izvedošie patstāvīgo tirgotāju loks, kas ik gadu brauc uz Pāvilostu tirgoties ar zivīm. Tā kā Zvejniek svētku neatņemama sastāvdaļa ir zivs ēšana, tirdzniecības vieta, zivs tirgotājiem, ir bez maksas.”

Pāvilostas kultūras nama vadītāja un svētku organizatore Silva Vārsberga stāsta, ka: „šogad Pāvilostas pilsēta svinēja savu 133 gadu jubileju, bet Zvejnieku svētki jau šogad tiks svinēti 76. gadu. Jūras valdnieks Neptūns 76. gadu pēc kārtas izkāps Pāvilostas jūras krastā, lai Zvejnieku svētkos sveiktu un godinātu zvejniekus, Pāvilostas iedzīvotājus un viesus. Zvejnieku svētki ir Pāvilostas kultūrvēsturiskās tradīcijas - mols, osta un zvejnieki tā ir Pāvilostas sirds. Ir paredzēta atraktīva un jautra deju nakts pludmalē ar grupu „Mana Teritorija'' no Priekules un zvejnieku dēliem DJ Uģi un DJ Klāvu, kuri pēc pusnakts dosies draisko un atraktīvo Nāru meklējumos, kā arī dažādi tirdziņi, izklaides bērniem un atrakcijas visas dienas garumā.”

Arī Kolkas pagasta pārvaldes pārstāvis Aldis Pinkens stāsta, ka, kā jau katru gadu, tiks sagaidīts jūras valdnieks Neptūns un jūras svētku svinības notiks līdz rīta gaismai. „Ka jau katru gadu lielākajos vasaras svētkos notiks gan sporta spēles, gan dažādas atrakcijas - tirdziņi, rokdarbi. Visas dienas garumā apmeklētājiem būs iespēja iegādāties un nobaudīt garšīgās jūras veltes, kā arī tiks piedāvātas dažādas izklaides iespējas: "Jūras laivas", ūdens velosipēdi, mobilā pirts jūras krastā, zirgu izjādes, bērnu radošās darbnīcas, "Annels" atrakcijas, amatnieku tirdziņš, Līvu centra apskate. Tikai svētku dienā notiks Kolkas iepazīšana ar GAZ-66 jaunākā seržanta Kārklevalka vadībā "Ilgais ceļš kāpās pusstundas garumā,” stāsta A. Pinkens.

Rojas novada kultūras pasākumu organizatore Dace Broka aicina visus Oskarus nedēļas nogalē doties uz Roju: „14.jūlijā Zvejniekdēlam Oskaram ir vārda diena, tāpēc visi Latvijas Oskari ir aicināti to atzīmēt Rojā. Šogad esam ieplānojuši dažādas balvas un pārsteigumus - Oskara balvas izloze paredzēta pludmalē pie skatuves, kur uzstāsies gan Labvēlīgais tips, gan Lauris Reiniks, kā ari Liene Šomase un citu populāri dziedātāji un grupas. Kāds laimīgais Oskars ar savu Anitu varēs meklēt romantiku mucu mājā kempingā Melnsils, citam uzsmaidīs laime doties Tallink jūras ceļojumā uz Stokholmu.”

Zvejnieku svētki ir kultūrvēsturiski svētki, kuri tiek atzīmēti jau kopš 1936. gada. Sākumā šos svētkus domāja rīkot kā zvejnieku svētkus, bet pāvilostnieki tos gribēja saistīt ar zivju žāvētavas atklāšanu un iesvētīšanu. Pirmie svētki tika svinēti Pāvilostā, kā zvejnieku un zemnieku svētki. Pāvilostā tie ir centrālie tūrisma sezonas svētki, kurus atzīmē Baltijas jūras piekrastē.

1958. gadā šos svētkus nosauca par „Draudzības svētkiem”, jo piedalījās arī kolektīvi no citām vietām Latvijā un Lietuvā. Vēlāk tos nosauca par Zvejnieku svētkiem. Jau pusgadu iepriekš tika uzaicināti svētku koncerta dalībnieki. Kultūras nama kalnā tika vārīta zivju zupa un viesi paēdināti. Neatņemama svētku sastāvdaļa bija krāšņie, skanīgie, daudzskaitlīgie svētku gājieni cauri ciematam.1974. gadā svētku koncertā piedalās 17 pašdarbības kolektīvi, kopskaitā 412 dalībnieki.

Svētkos godina un piemin varenos dabas spēkus un cilvēkus, kuru ikdienas darbs saistīts ar jūru - zvejniekus, jūrniekus un zivju apstrādātājus. Svētku ietvaros notiek dažādi kultūras un izklaides pasākumi - koncerti, izstādes un kino, dejas, sporta un veiklības sacensības, atrakcijas, konkursi, rotaļas un karuseļi bērniem, laivu izbraucieni jūrā, teju katrā pilsētā vai zvejnieku ciematā darbojas zivju un amatniecības izstrādājumu tirdziņi.

Ir mainījušās svētku norises, bet tradīcija jūlija otrajā sestdienā svinēt svētkus jūrai un tās zvejniekiem, palikusi nemainīga. Pēdējos gados paralēli vecajām tradīcijām tiek ieviestas aizvien jaunas - tos visā Latvijā atzīmē kā Jūras svētkus. Bet 2006. gadā kopā sanākot Zvejnieku svētku komisijai, Pāvilostā svētkus svin kā Zvejnieku svētkus, neaizmirstot zvejniekus, kuri pašreiz strādā šajā profesijā un tos, kas ir pelnītā atpūtā. Kopš 2006. gada Pāvilostā Zvejnieku svētku pasākums notiek divu dienu garumā. Tradicionāli notiek kuģu parāde un Neptūna uznāciens.

Svarīgākais