Pēc negaisa brīvdienas ugunsdzēsējiem pagājušas spraigā darbā

Aizvadītajās brīvdienās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) izbraucis uz 135 notikumiem, t.sk. 84 bija sestdien, bet 55 svētdien. Kopumā dzēsti 42 ugunsgrēki, veikti 87 glābšanas darbi.

Sestdien, 7.jūlijā lielākā daļa glābšanas darbu bija saistīti ar negaisu un stiprajām vēja brāzmām. Tā, piemēram, 7.jūlijā plkst. 8.38 tika saņemta informācija, ka Nīcas novada Otaņķu pagastā piecu māju iedzīvotājiem pēc stiprajām vēja brāzmām nepieciešama ugunsdzēsēju glābēju palīdzība. Te nolūzušie koki tika novākti gan no dzīvojamo māju, gan šķūņa jumtiem, kā arī vieglās automašīnas un traktora. Savukārt Saldū, Kuldīgas ielā, pēc stiprajām lietus gāzēm bija applūdusi dzīvojamā māja. Ugunsdzēsēji glābēji te ar motorsūkņa palīdzību atsūknēja ūdeni. Aizputes novada Kalvenes pagastā uz autoceļa Aizpute-Kalvene stiprais vējš bija sagāzis kokus. Kopumā ugunsdzēsēji glābēji no ceļa novāca 15 nolūzušus kokus. Saldus novada Zvārdes pagastā koks bija uzkritis uz dzīvojamās mājas un šķūņa jumta. Jūrmalā, Strēlnieku ielā, ugunsdzēsēji glābēji nolūzušo koku novāca no dzīvojamās mājas jumta un brauktuves.

Svētdien, 8.jūlijā, ugunsdzēsēju glābēju palīdzība bija nepieciešama gandrīz visos Latvijas reģionos - Ādažos koks uzkritis uz vieglās automašīnas, savukārt nolūzušie koki no ceļu braucamās daļas tika novākti Rīgā, Cēsīs, Jūrmalā, Kārsavā, Baltinavas novadā, Balvu novadā, Rēzeknes novadā un Talsu novadā.

Sestdien, 7.jūlijā, Cēsīs, Jāņa ielā ap plkst.10.35 izcēlās ugunsgrēks divstāvu koka mājas otrajā stāvā. Dega dīvāns 2 m2 platībā, taču bija stiprs sadūmojums. Jau līdz ugunsdzēsēju glābēju ierašanās brīdim no dzīvokļa bija iznests trīsgadīgs zēns, kurš bija saelpojies dūmus. Viņu mediķi nogādāja slimnīcā.

Ādažos, Parka ielā, 7.jūlijā plkst. 20.25 ugunsgrēks bija izcēlies trīsstāvu dzīvojamā mājā. Kad ieradās ugunsdzēsēji, jumts jau dega ar atklātu liesmu. Dega mājas jumts 120 m2 platībā, trešais stāvs 60 m2 platībā un kāpņu telpa 40 m2 platībā. Notikuma vietā strādāja četras autocisternas, autokāpnes un ūdensvedējs. Ugunsgrēka iemeslus skaidro policija.

Informācija par ugunsgrēku Rēzeknes novada Mākoņkalna pagastā 8.jūlijā tika saņemta ap plkst. 17.54. Ugunsgrēks bija izcēlies šķūnī, taču apdraudēta bija arī dzīvojamā māja. Dega šķūnis un kūts, kas atradās zem viena jumta 80 m2 platībā. Liesmas bija pārmetušās uz māju un dega ārsiena 30 m2 platībā. Dzēšanu apgrūtināja tas, ka darbus nācās veikt ar ūdens pievešanu.