Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā

Taps Kārlim Zālem veltīta jubilejas monēta

© publicitātes

Latvijas Bankas izsludinātajā konkursā par Zālem veltītas jubilejas monētas izgatavošanu un piegādi uzvarējusi Nīderlandes kaltuve "Koninklijke Nederlandse Munt". Kopējā līgumcena - 44 995 lati, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā. Konkursā tika saņemti septiņi piedāvājumi.

Tēlnieks Zāle ir Brāļu kapu memoriāla Rīgā un Brīvības pieminekļa autors. Zāle dzimis 1888.gadā, bet mūžībā aizgājis 1942.gadā.

Latvijas Bankas jubilejas un piemiņas monētu programmā 2012.gadā plānots izdot kopumā septiņas jubilejas un piemiņas monētas: Rīgas Tehniskās universitātes 150 gadu jubilejai veltītu monētu, Zāles daiļradei veltītu monētu, prozaiķim un dramaturgam Rūdolfam Blaumanim veltītu monētu, tautas tradīcijām veltītu monētu, kā arī Latvijas Bankas un nacionālās valūtas 90 gadu jubilejai veltītu monētu. Aprīlī Latvijas Banka apgrozībā laida viena lata sudraba jubilejas monētu "100 gadu olimpiskajās spēlēs", bet jūnijā apgrozībā tika laista sudraba viena lata jubilejas monēta "Rīgas Zooloģiskais dārzs".

Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām.