Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Tūrisma nozare: Aizliegums ubagot sakārtos Rīgas vidi, taču tūrisma biznesu neietekmēs

© F64 Photo Agency

Pašvaldības lēmums aizliegt ubagošanu Rīgas vēsturiskajā centrā sakārtos pilsētas vidi, taču tūrisma biznesu būtiski neietekmēs, liecina biznesa portāla "Nozare.lv" veiktā aptauja, kurā tūrisma nozares pārstāvji tika lūgti novērtēt šo Rīgas domes lēmumu un atbildēt uz jautājumu, vai nācies uzklausīt tūristu sūdzības par ubagotājiem Rīgas ielās.

"Cik zinu, sūdzību par ubagotājiem nav bijis. Tomēr Rīgas domes lēmumu mēs vērtējam pozitīvi. Šādi lēmumi ir vērsti uz to, lai vidi sakārtotu. Tā ir proaktīva rīcība, lai laikus novērstu iespēju rasties nevēlamām problēmām. Tas attiecas ne tikai uz ubagošanu ielās, bet arī uz velorikšām, kur arī lietas ir jāsakārto," atzina Tūrisma attīstības valsts aģentūras direktors Armands Slokenbergs.

Latvijas Profesionālo gidu asociācijas prezidents Juris Martinsons informēja, ka Rīgas dome par šo jautājumu ar asociāciju nav konsultējusies. Asociācijas prezidenta personiskā pieredze liecinot, ka ubagotāji nereti uzvedas bezkaunīgi un viņu atrašanās, piemēram, pie baznīcām, labu iespaidu nerada. Asociācijas klienti gan līdz šim par ubagotājiem Rīgā nav sūdzējušies, jo gidi, zinot ubagu atrašanās vietas, sekmīgi pratuši tās apiet. Tā kā ekskursijas notiekot ne tikai Vecrīgā, bet arī citur Rīgā, piemēram, Maskavas priekšpilsētā, šis Rīgas domes lēmums diez vai atrisināšot ubagošanas problēmu.

"Ārvalstu tūristiem par Latviju ir izveidojies stereotips, ka te jābūt daudz ubagiem, tāpēc ubagotāji Rīgā tūristus nepārsteidz. Sēdošs ubags jau nevienu īpaši netraucē, nepatīkamas emocijas un negatīvu iespaidu par Rīgu rada tie ubagotāji, kuri nekaunīgi diedelē naudu un kuriem ubagošana ir kā darbs, un kuri nereti darbojas grupās un ubagojot "nopelnīto" naudu nodot "kopīgā kasē". No šī skatupunkta raugoties, Rīgas domes lēmums vērtējams pozitīvi," atzīst tūrisma uzņēmuma "Impro ceļojumi" ienākošā tūrisma ceļojumu konsultants Gatis Kampernovs.

Kā labs piemērs tam, kā radīt tūristiem patīkamu vidi un arī dot iespēju gūt papildienākumus tiem, kuriem tie vajadzīgi, esot Kārļa tilts Čehijas galvaspilsētā Prāgā. Tilts esot atvērts brīvmāksliniekiem, kuri ar saviem priekšnesumiem padarot pilsētu tūristiem interesantāku, nevis nomācot to ar ubagošanu.

Ceļojumu biroja "Averoja" Ienākošā tūrisma nodaļas vadītāja Jeļena Dedjuško pauda uzskatu, ka ubagošana rada nepatīkamu iespaidu ne tikai tūristiem, bet arī Rīgas iedzīvotājiem. Ceļojumu biroja klienti gan līdz šim par ubagiem neesot sūdzējušies, iespējams tāpēc, ka lielākoties tie esot ceļotāji no NVS valstīm, kurus ubagotāji nepārsteidzot.

Rīgas domes lēmums padarīšot Rīgas vidi estētiskāku, taču ceļojumu biroja darbu gan neietekmēšot.

Kā ziņots, Rīgas domes sēdē šā gada 3.jūlijā tika apstiprināti grozījumi pašvaldības saistošajos noteikumos, saskaņā ar kuriem Rīgas vēsturiskajā centrā ubagošana turpmāk būs aizliegta, savukārt ārpus pilsētas centra ubagošana būs atļauta tikai ar personu apliecinošu dokumentu.