Sāk skanēt starptautiskais folkloras festivāls "Baltica 2012"

Šodien daudzviet Rīgā norisināsies dažādi 25.starptautiskā folkloras festivāla "Baltica 2012" pasākumi.

Šodien un turpmākās divas dienas Vērmanes dārzā darbosies festivāla sēta, kur uz trim skatuvēm notiks koncerti, sadziedāšanās un danči, kā arī būs iespēja apmeklēt meistardarbnīcas, amatnieku paraugdemonstrējumus un gadatirgu.

Festivāla meistardarbnīcas un gadatirgus Vērmanes dārzā darbosies no plkst.10 līdz 21, savukārt uz trīs dažādajām skatuvēm rīdzinieki un pilsētas viesi varēs baudīt bagātīgu festivāla dalībnieku krāšņos priekšnesumus, bet no plkst.16 līdz 20 estrādē notiks festivāla ārvalstu grupu koncerts.

Savukārt pa dienu plkst.14 kinoteātrī "Splendid Palace" notiks festivāla dižkoncerts, kurā būs redzami un dzirdami visu Latvijas novadu raksturīgākie un krāšņākie dziedājumi un dejas, tradicionālās kultūras vērtību pārstāvji - etnogrāfiskie ansambļi, folkloras kopas, kā arī jauniešu un bērnu kopas.

Koncertā Latgali pārstāvēs Medņevas etnogrāfiskais ansamblis, Vaboles etnogrāfiskais ansamblis "Vabaļis", Upītes jauniešu folkloras kopa, Rēzeknes folkloras kopa "Vīteri", Līvānu bērnu folkloras kopa "Ceiruleits" un Izvaltas bērnu folkloras kopa "Mozī latgalīši", savukārt Zemgali pārstāvēs Jelgavas folkloras kopa "Dimzēns" un Iecavas bērnu folkloras kopa "Tarkšķi", bet Vidzemi - Madonas folkloras kopa "Vērtumnieki", Siguldas folkloras kopa "Seleja" un Lēdurgas bērnu folkloras kopa "Putni".

Kurzemei kinoteātrī notiekošajā dižkoncertā pārstāvēs Alsungas etnogrāfiskais ansamblis "Suitu sievas", Alsungas bērnu folkloras kopa "Suitiņi" un Otaņķu etnogrāfiskais ansamblis.

Jāzepa Mediņa Rīgas 1.mūzikas skolas zālē no plkst.16 būs baudāms teicēju koncerts "Ceļu gāju, daudz redzēju". Koncerts iepazīstinās ar teicējiem, kuri pārstāv latviešu un Latvijas mazākumtautību vokālās, instrumentālās un horeogrāfiskās folkloras tradīcijas. Katrs priekšnesums būs veidots kā sadarbība starp teicēju un pētnieku.

Pasākumā kā teicēji piedalīsies suitu dziedātāja no Gudeniekiem Marija Jankovska, čigānu dziedātājas no Ventspils Dzidra Paucis un Mirdza Dombrovska, čigānu dejotāji no Kandavas Zenta Čīča un Dainis Krauklis, Rucavas dziedātājas Māra, Dace un Inga Tapiņas, dziedātāja no Medņevas Natālija Smuška, žemaišu vijolnieks Jurģis Ukrins, Ieviņa ermoņiku spēlmanis no Tūjas Valdis Andersons un bubyna spēlmanis no Dagdas Pēteris Vereps.

Savukārt pētnieki, teicēja repertuāra un pārstāvētās tradīcijas pārzinātāji ir Anda Beitāne, Dace Nasteviča, Oskars Patjanko, Ilmārs Pumpurs, Ieva Tihovska, Janta Meža un Ilmārs Mežs.

Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē no plkst.18 līdz 20 varēs baudīt Kurzemes tradīciju vakaru "Vakarēšana Strungu Bierantos", kurā piedalīsies Otaņķu etnogrāfiskais ansamblis, Bārtas etnogrāfiskais ansamblis un etnogrāfiskais ansamblis "Suitu sievas", bet "Birojnīcā" plkst.18 tiksies stāstnieku klubs.

Šodien festivāls piedāvās arī vairākus brīvdabas sarīkojumus. Festivāla dalībnieku sniegumu no plkst.14 līdz 18 varēs baudīt Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā, kur notiek "Rīgas puķu balle 2012", no plkst.16 līdz 19 koncerti norisināsies Rīgas priekšpilsētās - Imantā pie tirdzniecības centra "Damme", Ķengaragā pie tirdzniecības centra "Dole", Pļavniekos un Purvciema koncerti tiks rīkoti pie tirdzniecības centriem "Rimi". Tāpat priekšnesumi notiks pie tirdzniecības centra "Alfa", tirdzniecības centra "Origo", Bastejkalnā un Līvu laukumā.

Vakarā, plkst.21, festivāla "Baltica 2012" dalībnieki no Vērmanes dārza dosies gājienā uz AB dambi, kur plkst.22 sāksies uguns zīmju rituāls.

Jau ziņots, ka 25.starptautiskais folkloras festivāls "Baltica 2012" Rīgā un daudzviet Vidzemē norisināsies 9.jūlijam, piedāvājot koncertu un pasākumu dažādību.

Svarīgākais