Parādnieks: Vai aizliegums nozīmēs arī to, ka nevarēs ienest "plastmasas pistoli"

Saeimas deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) neatbalsta izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa ierosinājumu nepieļaut ieroču demonstrēšanu skolās.

Parādnieks aģentūrai LETA skaidroja, ka šāds aizliegums nebūtu lietderīgs, jo "aizliegtais auglis ir saldāks", turklāt jauniešiem "pareizā veidā un pedagogu uzraudzībā" vajadzētu izstāstīt par ieročiem, lai viņi saprastu, kas tas ir un ko tas nozīmē. Deputāts arī norādīja, ka dažādās skolās notikušas arī stundas, kurās ieročus demonstrēja arī Zemessardze un bruņotie spēki.

Parādnieks uzsver, ka ir jādomā par to, kā jauniešiem "izaugt par krietniem vīriem", jāzina vēsture un jālepojas ar sasniegto, savukārt šāds aizliegums to neveicinātu.

Deputātam arī neesot skaidrs, kāpēc Ķīļa izteikumi tiek saistīti ar notikumiem bērnudārzā "Pūcīte", jo likuma izpratnē bērnudārzā ieroči netika demonstrēti. Līdz ar to arī jāvērtē, vai aizliegums ienest ieročus nozīmēs arī to, ka nevarēs ienest "plastmasas pistoli", piebilst Parādnieks. Viņš šādu lietas pavērsienu uzskata arī par "ažiotāžas turpināšanu".

Kā ziņots, Ķīlis jau tuvākajā laikā valsts sekretāra pienākumu izpildītājai Laumai Sīkai uzdos izstrādāt normatīvo aktu grozījumu, ko virzīt apstiprināšanai valdībā un, ja nepieciešams, Saeimā, lai nepieļautu ieroču ienešanu un glabāšanu izglītības iestādēs, aģentūru LETA informēja ministra padomnieks komunikācijas jautājumos Reinis Tukišs.

Jau ziņots, ka Drošības policija (DP) nav saskatījusi noziedzīga nodarījuma esamību, demonstrējot ieročus Saeimas deputātam Imantam Parādniekam (VL-TB/LNNK) piederošā privātā pirmskolas izglītības iestādē "Pūcīte".

"Pūcītes" interneta vietnē ievietotajā fotogalerijā un videomateriālā bija redzams, kā pirmsskolas vecuma bērni rotaļājas ar īstām pistolēm, ložmetēju un granātām. "Viņi bija tērpušies visīstākajos latviešu leģionāru formas tērpos un iepazīstināja bērnus ar visīstākajiem leģionāru kaujas ieročiem, apģērbu, ekipējumu, ikdienas režīmu un karavīru pienākumiem. Kā jau tas maziem puišiem pienākas, to interese par īstajiem karavīru ieročiem bija ievērojami lielāka par viņiem pašiem," teikts bērnudārza vietnē.

Valsts policijas Kārtības policijas pārvalde konstatējusi, ka 16.martā notikušās nodarbības laikā bērnudārza audzēkņiem demonstrēti deaktivizēti ieroči un to kopijas, kas nav uzskatāmi par ieročiem, tādēļ Ieroču aprites likums nav pārkāpts. Savukārt divu izglītības psihologu vērtējumā secināts, ka konkrētajā nodarbībā izvēlētais mācību nodarbības veids nav bijis piemērotākais konkrētajam bērnu vecumam.

Savukārt Izglītības kvalitātes valsts dienesta uzskata, ka "Pūcīte", 16.martā uz bērnudārzu uzaicinot latviešu leģionāru formās tērptus vīriešus, kuri bērniem demonstrēja dažādus ieročus, piedāvājusi pusotru līdz četrus gadus veciem bērniem nepiemērotas nodarbības. Dienests uzdeva pirmskolas izglītības iestādes "Pūcīte" vadībai turpmāk izvēlēties bērnu vecumposmam atbilstošas rotaļlietas, spēles un uzskates līdzekļus. IKVD norāda, ka atbilstoši Izglītības likumam mācību programmas saturam jābūt vispusīgam un objektīvam. Šajā gadījumā notikusī Latvijas vēstures stunda esot vērtējama kā vienpusīga.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, SIA "Bērnu radošais centrs "Pūcīte"" 1200 kapitāla daļas 1200 latu vērtībā pieder Saeimas deputātam Parādniekam (VL-TB/LNNK).

Svarīgākais