Lecot ūdenī, gūst smagas muguras traumas

© F64

Vakar Zemgalē 27 gadus vecs vīrietis, lecot ūdenī, guvis nopietnas muguras traumas, pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša.

Kā pastāstīja Bukša, šovasar jau ir bijuši vairāki negadījumi, kad gūtas nopietnas traumas, lecot no augstuma ūdenī, tāpēc, tuvojoties siltajam laikam un atsākoties peldēšanas sezonai, NMPD mediķi aicina pieaugušos un bērnus vasaras priekus baudīt droši un atbildīgi un neriskēt ar savu veselību un dzīvību. Mediķi neatbalsta lēkšanu ūdenī no augstuma arī it kā labi zināmās vietās, jo dažkārt straume var būt atnesusi kādu prāvāku koku vai citu priekšmetu, kurš diemžēl var izrādīties liktenīgs cilvēka dzīvē.

Kā rāda NMPD mediķu pieredze, ik gadu šādā veidā smagas traumas gūst gan pieaugušie, gan pusaudži. Nereti šāda pārdrošība noved pie ļoti smagām sekām, un iegūtās traumas var būt dzīvībai bīstamas vai radīt invaliditāti. Mediķu pieredze rāda, ka pārsvarā traumas šādā veidā gūst 16 līdz 30 gadus jauni vīrieši.

Bukša pastāstīja, ka aizvakar Salaspils pusē, lecot no augstuma ūdenī, kāds vīrietis atsities ar galvu pret akmeņiem. Savukārt pērn vasarā 16 gadus vecs puisis, lecot karjera ūdenī no tramplīna, ar galvu atsities pret karjera dibenu, gūstot smagu mugurkaula traumu. Vēl kāds 12 gadus vecs zēns, lecot ūdenī, ar sēžamvietu atsities pret upes gultni, rezultātā gūstot muguras skriemeļu bojājumus, bet 29 gadus vecs vīrietis, uz galvas ielecot ezerā, guvis kakla skriemeļu lūzumu.

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais