Mākslinieki uz starta līnijas

Nākamās nedēļas nogalē Jelgavā vārtus vērs Baltijā lielākais smilšu skulptūru parks! Astoņpadsmit pasaulē atzīti tēlnieki transformēs vairāk nekā 500 tonnas smilšu unikālos mākslas darbos par tēmu „Sportiskais gars”.

Kopš Līgo svētkiem Jelgavā Uzvaras parkā viena aiz otras ierodas smagās automašīnas ar kārtējo smilšu kravu, kuras, atbilstoši mākslinieku iesūtītajām skicēm, ceļu būvniecības sabiedrības „Igate” speciālisti blietē formās. Neskatoties uz mainīgajiem laika apstākļiem, darbi norit pēc grafika, lai svētdien, 8.jūlijā skulptūru veidošanā sacenstos mākslinieki no Latvijas, Krievijas, Itālijas, Ungārijas, Bulgārijas, Nīderlandes, Lietuvas un Čehijas.

Dotajā brīdi Jelgavā top smilšu bārs, festivāla centrālā skulptūra ar bērnu smilšu rotaļu laukumu u.c., kurus veido Latvijas un Lietuvas tēlnieku tandēms - Krists Zariņš un Andrius Petkus. Tēlnieks Krists Zariņš ar smilšu un ledus darbiem guvis atzinību gan Latvijā, gan pasaulē. Maija sākumā Sondervikā, Dānijā viņš izveidoja skulptūru prestižā daudzdienu velobrauciena Giro d’Italia, kurā attēloti tradicionālās krāsās ģērbti riteņbraucēji. Savukārt Andrius Petkus (Lietuva) ir trīskārtējs smilšu skulptūru festivāla „Summer signs” laureāts, darbojas arī sniega un ledus mākslā, veido skulptūras no akmens, koka, metāla u.c. materiāliem. Mākslā ir konceptuālisma piekritējs, ko arī veiksmīgi realizē, viņa darbi izceļas ar pārdomātu ideju un tās vēstījumu.

Ar plašu kultūras programmu, koncertiem, izrādēm un skulptūru spīdēšanu (no 13.līdz 15. Jūlijam) aicina 6. Starptautiskais Smilšu skulptūru festivāls „Summer signs” (Vasaras zīmes) Jelgavā, Uzvaras parkā. Festivālu ar SEB bankas un ceļu būvniecības sabiedrības „Igate” atbalstu organizē Jelgavas pilsētas dome un pašvaldības aģentūra „Kultūra”.

Pirmo reizi Latvijā smilšu skulptūras tiks izgaismotas, kā tas tiek darīts arī ar ledus skulptūrām. Izgaismojot skulptūras ir iespējams daudz sīkāk redzēt to formas, tekstūru, kā arī, pateicoties gaismu un krāsu spēlei, atklāt skulptūras citā veidolā.

Jau šo sestdien ieradīsies pārējie 15 konkursa dalībnieki, lai nedēļas laikā pārvērstu smilšu kaudzes mākslas darbos.

Ņemot vērā apmeklētāju ieteikumus un iepriekšējo gadu lielo interesi par skulptūru tapšanas procesu – parks apmeklētājiem pirmo gadu būs atvērts jau no 9. jūlija, kur no plkst. 11.00 – 19.00 ikviens interesents varēs vērot klātienē mākslas darbu tapšanu. Lai paspilgtinātu iespaidus un gūtu precīzāku priekšstatu par skulptūrām un radīšanas procesu, tiks piedāvāti bukleti, kuros būs informācija par māksliniekiem, kā arī skulptūru apraksti un skices. Tāpat bukletā būs ietverta informācija par ekskursijām Jelgavā un pasākuma programma latviešu un angļu valodā.

Festivāla programma un parka darba laiki: www.kultura.jelgava.lv

Svarīgākais