PVN dēļ Latvijas Tirgotāju asociāciju pamet arī "Maxima"

Mazumtirdzniecības veikalu tīkls "Maxima" nolēmis izstāties no (LTA) un šodien nosūtīja tās vadībai oficiālu vēstuli, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Maxima" pārstāvis Ivars Andiņš.

Viņš norādīja, ka "Maxima" kritiski izvērtējusi pēdējā laika LTA paziņojumus saistībā ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu un secinājusi, ka tie neatbilst "Maxima" nostājai.

Andiņš skaidroja, ka "Maxima" šo soli vērtējis pozitīvi, turpretī LTA allaž PVN samazināšanu kritizējusi. Arī pēdējam paziņojumam, ka PVN samazināšanas rezultātā cenas tikai augšot, "Maxima" kategoriski nepiekrīt, jo "Maxima" veikalos cenas pazeminās.

Līdz ar to "Maxima" uzsver, ka LTA paustais viedoklis nonāk krasā pretstatā ar "Maxima" pozīciju un vairs nepārstāv to.

Turpmāk "Maxima" tirdzniecību kā ekonomikas nozari skarošos jautājumus risinās ar Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas starpniecību.

"Maxima" bija viena no Pārtikas tirgotāju asociācijas dibinātājām 2010.gadā, uzskatot, ka vajadzīga īpaša pārtikas tirgotāju apvienība. Šīs jaunās asociācijas attīstība kopš tā laika vērtējama kā visnotaļ sekmīga, piebilda Andiņš.

Jau ziņots, ka piektdien par izstāšanos no LTA paziņoja "Rimi", par gatavību izvērtēt palikšanu šajā organizācijā paziņoja arī "Maxima".

Kā iepriekš biznesa portālam "Nozare.lv" uzsvēra LTA prezidents Henriks Danusēvičs, viņa vadītā asociācija nekad nav prognozējusi, ka pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes izmaiņas paaugstinās cenas veikalos. Viņš norādīja, ka LTA savos publiskajos paziņojumus nekur to nav apgalvojusi.

Danusēvičs skaidroja, ka, iespējams, radies pārpratums.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka LTA tiešām nav izteikusi prognozes, ka PVN likmes maiņa 1.jūlijā liks tirgotājiem palielināt cenas. Asociācija bija norādījusi tikai uz pašu tirgotāju izmaksām šāda pasākuma dēļ.

Nopērkot vienus un tos pašus produktus vienā un tajā pašā veikalā pagājušajā ceturtdienā un vakar, Neatkarīgā pārliecinājās, ka valsts no nodokļa likmes maiņas zaudē vairāk nekā iegūst pircējs. Ceturtdien par pirkumu, kurā bija majonēze, kafija, eļļa, kausētais siers un tīrīšanas līdzeklis, Neatkarīgā samaksāja Ls 7,38, tajā skaitā PVN (22%) – Ls 1,33. Vakar tāds pats pirkums tajā pašā veikalā maksāja Ls 7,34, tajā skaitā PVN (21%) – Ls 1,27. Tātad valsts pēc PVN likmes maiņas par šo pirkumu nodoklī saņēma par 6 santīmiem mazāk, lai gan pirkuma kopsumma samazinājās par 4 santīmiem. Kur palika 2 santīmi? Kā liecina par pirkumu saņemtie čeki, izrādās tieši par 2 santīmiem pieaugusi pirkuma pamatsumma bez PVN.

Latvijā

Lietuvā šogad notikuši jau 13 ugunsgrēki, ko izraisīja degoši skrejriteņu akumulatori, tiek ziņots interneta vietnē “respublika.lt”. Cilvēki, kuri mitinās daudzdzīvokļu mājās, sākuši bažīties par savu veselību un drošību, kā arī, protams, par savu īpašumu, jo daudzviet dzīvokļos un kāpņu telpās šie agregāti tiek pieslēgti elektrotīklam, lai uzlādētos. Kādā vēstulē pat ir rakstīts: “Mēs dzīvojam blakus bumbai!” Kas notiek Latvijā ar tik populārajiem skrejriteņiem?

Svarīgākais