Zemkopības ministrija šā gada budžetā papildus prasīs 1,3 miljonus latu

Zemkopības ministrija (ZM) iesniegusi Finanšu ministrijā priekšlikumus grozījumiem likumā "Par valsts budžetu 2012.gadam", trijās izdevumu pozīcijās papildus prasot kopumā aptuveni 1,3 miljonus latu

Galvenā izdevumu pozīcija, kam ZM papildus pieprasījusi līdzekļus šā gada valsts budžeta grozījumos, ir atbalsts meliorācijas sistēmu uzturēšanai, kam nepieciešami papildu 572 000 latu.

Tāpat ZM lūgs valstij finansējumu subsīdijām sējumu apdrošināšanas prēmiju kompensācijām aptuveni 500 000 latu apmērā.

Savukārt lauksaimnieku un zivsaimnieku interešu pārstāvniecībai Briselē, kas saistīta ar Eiropas Savienības kopējās lauksaimniecības politikas un kopējās zivsaimniecības politikas reformām, tiks prasīti apmēram 225 000 latu.

Kā ziņots, Finanšu ministrija (FM) līdz 10.jūlija valdības sēdei apkopos ministriju iesniegtos pieprasījumus par papildu līdzekļu piešķiršanu šā gada valsts budžeta grozījumos.

Ministrijām un citām centrālajām valsts iestādēm līdz 26.jūnijam bija jāiesniedz FM priekšlikumi papildu pieprasījumiem (izdevumiem no dotācijas no vispārējiem ieņēmumiem) iekļaušanai šā gada valsts budžeta grozījumos.

Jau tagad ir skaidrs, ka iestāžu pieprasījumu būs vairāk, nekā valsts budžeta grozījumi ļaus piešķirt papildu līdzekļus, tāpēc diskusijas par papildu piešķiramajiem līdzekļiem un nozarēm notiks valdības sēdē, iepriekš teica FM Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis.

Jau ziņots, ka par valsts budžeta grozījumiem un izdevumu palielināšanu šogad valdība var runāt, jo Latvijas ekonomiskā izaugsme šogad izrādījusies straujāka par prognozēto. Iekšzemes kopprodukts (IKP) šā gada pirmajā ceturksnī audzis par 6,9% salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo ceturksni.

FM nostāja ir, ka budžeta grozījumi būs nelieli, jo budžeta deficīts nedrīkst šogad pārsniegt 2,1% no IKP.

Pēc vairākus gadus Latvijā ilgušās ekonomiskās krīzes un "jostas savilkšanas" šī būs pirmā reize, kad valsts budžets tiks grozīts, paredzot papildu tēriņus, nevis veicot konsolidāciju un izdevumu samazināšanu.

Svarīgākais