VM: Šobrīd nav pierādījumu, ka korupcijā būtu iesaistīti citi Bērnu slimnīcas pārstāvji

Šobrīd nav nekādu pierādīju, ka korupcijā būtu iesaistīti palikušie Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes locekļi vai darbinieki, šādu nostāju aģentūrai LETA pauda Veselības ministrijā (VM).

VM pārstāvis Oskars Šneiders solīja, ka VM ļoti rūpīgi pārbaudīs slimnīcas veiktos iepirkumus, taču jau šobrīd VM apgalvo, ka izskanējusī informācija par to, ka bērnu ārstēšanai būtu nolaupīti 700 000 latu, neesot apstiprinājusies.

Līdzekļus, kas ir paredzēti ārstniecībai, slimnīca nevar izmantot ēku remontiem vai būvniecībai, skaidro VM. Turklāt pašlaik neesot nekāda pamata Korupcijas un noziedzības apkarošanas biroja (KNAB) kratīšanas laikā atsavinātās naudas summas saistīt ar Bērnu slimnīcu, jo aizdomās turamajām personām ievērojami skaidras naudas uzkrājumi uzrādīti aizpildītajās ienākumu deklarācijās jau iepriekšējos gados.

Līdz ar to VM uzsver, ka jau pildījusi Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) rezolūcijā izteikto lūgumu sasaukt Bērnu slimnīcas sapulci, lai izskatītu jautājumu par valdes atsaukšanu.

VM arī turpina dienesta pārbaudi saistībā ar slimnīcas iepirkumu konkursiem.

Jau ziņots, ka premjers parakstījis rezolūciju veselības ministrei Baibai Rozentālei (TP), lūdzot nekavējoties sasaukt dalībnieku sapulci un izskatīt jautājumu par valsts SIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca" (BKUS) valdes atsaukšanu sakarā ar uzticības zaudēšanu. Šādu rezolūciju premjers izdevis, ņemot vērā KNAB uzsākto izmeklēšanu.

Dombrovskis uzskata, ka sabiedrību šokējošie fakti, kas atklāti Bērnu slimnīcā, it īpaši laikā, kad veselības aprūpes finansējums ir viens no smagākajiem valdības dienas kārtības jautājumiem, nevar palikt neizvērtēti arī no atbildīgo politiķu puses.

"Bērnu slimnīca ir īpaši satraucošs gadījums arī tādēļ, ka tūkstošiem cilvēku šai bērnu ārstniecības iestādei ir ziedojuši savus līdzekļus, mantas un arī darbu, palīdzot uzlabot apstākļus, kādos slimnīcā ārstējas bērni. Sabiedriskas organizācijas, Bērnu slimnīcas fonds, individuāli uzņēmēji, bērnu vecāki un slimnīcas draugi daudzu gadu garumā ir ziedojuši savus līdzekļus, mantu un laiku, lai Bērnu slimnīcas vide kļūtu bērniem piemērotāka un patīkamāka, bet pēdējo dienu notikumi ap slimnīcas celtniecības konkursiem un tajos iesaistītajiem cilvēkiem ir sagādājuši vilšanos, neizpratni un šoku," sacījis Dombrovskis.

LETA jau ziņoja, ka uz izmeklēšanas laiku Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) valdē paliks divi cilvēki - valdes priekšsēdētājs Dzintars Mozgis un valdes loceklis Egils Lavendelis.

Mozgis pastāstīja, ka slimnīcas vadība ir saņēmusi līdzšinējā valdes locekļa Arņa Kramzaka iesniegumu, kurā viņš norādījis, ka uz izmeklēšanas laiku, lai nekaitētu slimnīcas vārdam un darbībai, vēlas apturēt savu darbību.

VM valsts sekretārs Armands Ploriņš uzsvēra, ka šobrīd nav pamata atstādināt no amata Mozgi, jo viņa rīcībā prettiesiska darbība nav konstatēta.

Kā ziņots, BKUS lietā apcietināts slimnīcas valdes loceklis un ekonomikas direktors Arnis Kramzaks, BKUS saimnieciskais direktors Aivars Lisenko, SIA "Projektu vadības un attīstības birojs" pārstāvis Raitis Mūrnieks un SIA "Pamats" valdes loceklis Aleksandrs Kreicers. Piektajai aizturētajai personai - Kramzaka sievai - KNAB nav lūdzis piemērot apcietinājumu, un viņa ir atbrīvota.

Divas BKUS amatpersonas un trīs fiziskās personas KNAB tur aizdomās pēc septiņiem Krimināllikuma pantiem - dienesta pilnvaru pārsniegšana, dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, kukuļņemšana, kukuļdošana, komerciālā uzpirkšana, dokumentu viltošana un krāpšana.

Latvijā

Trešdien, 18. septembrī, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa pievienojās Satiksmes drošības vadības biroja Speciālo uzdevumu nodaļas darbiniekiem, lai akcijas “ROADPOL Drošības dienas” laikā kopīgi pievērstu uzmanību dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Kopīgā pārbaude tika veikta ar policijas netrafarēto transportlīdzekli.