Poikāns prasa tiesai nekavējoties izpildīt spriedumu "Latvenergo" tarifu lietā

IT speciālists Ilmārs Poikāns, saukts arī par Neo, šodien lūdzis Administratīvo apgabaltiesu nekavējoties izpildīt 25.jūnijā pieņemto spriedumu par 2011.gadā apstiprinātajiem AS 'Latvenergo" tarifiem.

LETA jau ziņoja, ka apgabaltiesa 25.jūnijā pēc Poikāna, kā arī vairāku desmitu personu pieteikuma atcēla Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) 2011.gada 16.februāra lēmumu Nr.40 par jaunajiem elektroenerģijas tarifiem. Lēmums atcelts ar tā pieņemšanas dienu. "Latvenergo" jau paziņojusi, ka spriedumu pārsūdzēs un norādījusi, ka tarifu atcelšanas rezultātā varētu nākties atmaksāt ap 45 miljoniem latu.

Apgabaltiesa spriedumā atzina, ka tarifu diference "Starta" un "Pamata" tarifā neatbilst likumā par SPRK nostiprinātajam principam, ka tarifiem jāatbilst ekonomiski pamatotām izmaksām un jānodrošina uzņēmuma rentabilitāte, kā arī nav iespējams secināt, kādas ir tirdzniecības pakalpojumu izmaksas, bet SPRK savu lēmumu pieņēmusi uz "Latvenergo" aprēķinu pamata, taču nav zināms, kā tie veidojušies.

Kā liecina Poikāna ieraksts mikroblogošanas vietnē "Twitter", viņš šodien lūdzis Administratīvo apgabaltiesu grozīt 25.jūnija sprieduma izpildes kārtību, nosakot nekavējošu tā izpildi. Viņš lūdzis tiesu apturēt apstrīdētā SPRK lēmuma nr.40 darbību.

Kā lūgumā tiesai norādījis Poikāns, ja apgabaltiesa grozīs 25.jūnija sprieduma izpildes kārtību daļā un apturēs strīdus lēmuma darbību, tad šis tiesas lēmums novērsīs situāciju, ka "Latvenergo" uz prettiesiska SPRK lēmuma pamata piemēro nesamērīgi augstus elektroenerģijas tarifus gan attiecībā uz Poikānu gan citiem elektroenerģijas saistītajiem lietotājiem.

Ņemot vērā apstrīdētā SPRK lēmuma plašo ietekmi uz visiem elektroenerģijas saistītajiem lietotājiem un Latvijas tautsaimniecību kopumā Poikāns lūdzis šo jautājumu izskatīt steidzamības kārtībā, teikts Poikāna publiskotajā lūgumā tiesai.

Administratīvajā apgabaltiesā aģentūrai LETA šodien neizdevās noskaidrot, vai Poikāna lūgums tiesā ticis saņemts.

Poikāns biznesa portālam "Nozare.lv" šo lūgumu apgabaltiesai pamatoja ar nepieciešamību abām pusēm būt skaidrībā par turpmāko notikumu gaitu. Iedzīvotājiem ir jāzina, ka viņiem nebūs jāmaksā līdzšinējie tarifi, un "Latvenergo" ir jāzina, ka, gadījumā ja pārsūdzības process ievilksies vairākus gadus, iedzīvotājiem, turpinot maksāt apstrīdētos tarifus un energokompānijai pārsūdzību zaudējot, nebūs jāatmaksā samilzusi summa, "Latvenergo" radot nesamērīgus zaudējumus.

Kā ziņots, Poikāns uzskata, ka tad, "ja SPRK ir pieņēmusi nelikumīgu lēmumu, tai ir jāuzņemas pilna atbildība par elektroenerģijas lietotājiem nodarītajiem zaudējumiem".

Tikmēr AS "Latvenergo" paziņojusi, ka pārsūdzēs Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru atcelts regulatora 2011.gada lēmums par patlaban spēkā esošajiem tarifiem. "Latvenergo" uzskata, ka tarifi ir ekonomiski pamatoti.

Energokompānija secina, ka, tiesas ieskatā, "Latvenergo" nebija tiesību piemērot zemāku cenu par pirmajām patērētajām 1200 kilovatstundām (kWh), jo energokompānijai nav tiesību sniegt atbalstu iedzīvotājiem. Tiesa uzskata, ka faktiski ir notikusi saistīto lietotāju subsidēšana.

"Latvenergo" savukārt pauž pārliecību, ka cenas samazinājums par pirmajām 1200 kWh bija pareiza rīcība, tādējādi atbalstot iedzīvotājus laikā, kad pieauga elektroenerģijas cena.

Tā kā tiesas spriedums skar "Latvenergo" kā trešās puses intereses, tas tiks pārsūdzēts.

Latvijā

Būtu jāturpina sniegt atbalsts reģionālajiem medijiem, lai reģionu iedzīvotājiem nodrošinātu pieeju kvalitatīvam saturam par sabiedriski nozīmīgiem notikumiem, pirmdien tiekoties ar kultūras ministri Agnesi Lāci (P), uzsvēra Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.