Pētījums: Sabiedrība kļūst arvien agresīvāka; visatļautība arvien biežāk vērojama pusaudžu vidū

Kā liecina Latvijā vadošās drošības risinājumu kompānijas AS G4S Latvia novērojumi, pēdējā laikā arvien biežāk novērojams tolerances trūkums sabiedrībā. Diemžēl agresīva rīcība un visatļautība novērojama arī pusaudžu vidū. Turklāt sabiedrībā, palielinoties sociālajai spriedzei, arī pieaugušo rīcība ne vienmēr ir pozitīvs piemērs.

"Pieaugušo prioritātes šobrīd saistītas galvenokārt ar finansiāla rakstura jautājumu kārtošanu, un nereti bērniem veltītais laiks un uzmanība ir ļoti ierobežota. Rezultāts šādai situācijai var būt arī bērna iesaistīšanās nelikumīgās darbībās. Tamdēļ, neskatoties uz blakus faktoriem, nedrīkstētu aizmirst par bērnu izglītošanu. Tostarp, ar viņiem ir jāpārrunā notiekošie procesi sabiedrībā un ģimenē, kas pusaudzi ietekmē tiešā veidā," skaidro Eduards Bukovskis, AS G4S Latvia valdes loceklis.

Saskaņā ar G4S datiem, Latvijā pusaudžu īpatsvars ir vidēji 15% no kopējā aizturēto skaita. Tā noteikti ir vērtējama kā aktuāla problēma, ko ir vērts analizēt un risināt gan individuālā līmenī, gan sabiedrībā kopumā.

E.Bukovskis: "Būtiskākie cēloņi, kas pamudinājuši pusaudžus izšķirties par soli pārkāpt likumu, ir pieaugušo nemācēšana vai nevēlēšanās izskaidrot bērniem radušos ekonomisko situāciju (un tās ietekmi uz ģimenes finansiālo situāciju), kā arī neuzmanība un vienaldzība. Dažkārt bērniem nav saprotams, kāpēc lietas, ko vecāki varēja atļauties līdz šim, tagad nav pieejamas. Tā rezultātā tie nolemj kāroto veikalā paņemt tāpat vien, par to (nesamaksājot) un nedomājot par sekām, kas var negatīvi ietekmēt viņa visu turpmāko dzīvi"

Kā viens no iemesliem pretlikumīgai pusaudžu rīcībai ir minama arī nesodāmības sajūta un neierobežoto tiesību apziņa (pārspīlēta demokrātijas uztvere). Pusaudži labi apzinās savas tiesības, taču par pienākumiem un atbildību bieži vien aizmirst.

Svarīgākais