Pirms Jāņiem vairāk pērk limonādes un ogles

© F64 Photo Agency

Valsts iedzīvotāju maciņos parādījušies vairāk brīvo līdzekļu – Līgo vakara nosvinēšanai nepieciešamo preču noiets, salīdzinot ar pagājušo gadu, būtiski pieaudzis, bet populārākās preces liecina, ka ļaudis biežāk izvēlas līgot pie dabas krūts, nevis lielajos masu pasākumos pilsētās.

Par šādu tendenci liecina lielāko mazumtirdzniecības veikalu aptauja.

Tā Rimi darbinieki jau aprēķinājuši, ka, salīdzinot šā gada pirmsjāņu dienu tirdzniecības rezultātus ar pērnā gada rezultātiem, trīskāršojies kokogļu un degšķidruma pieprasījums. Interesanti, ka, gatavojoties vienai no gada īsākajām un līdz ar to arī gaišākajām naktīm, ļaudis neaizmirst par papildu apgaismojumu – salīdzinot ar aizvadīto gadu par 50% pieaudzis pieprasījums pēc brīvdabas apstākļiem piemērotām svecēm.

Gatavojamies piknikam

Kaut arī žanra klasika ir svētkiem nepieciešamo iegādāties pēdējā brīdī, tomēr ir lietas, kuras cilvēki nopērk jau laikus. Tā samazinot gan vienai iepirkšanās reizei nepieciešamos līdzekļus, gan veikala vizītei nepieciešamo laiku. «Vērojot pircēju paradumus pirms Jāņiem, redzam tendenci, kas ir līdzīga citiem gadiem – nedēļu vai pat divas pirms svētkiem cilvēki sāk pamazām iepirkt līgošanai nepieciešamās lietas, nevēlēdamies visu pirkumu iegādi atstāt uz pēdējo brīdi. Tādēļ, piemēram, pieprasījums pēc vienreizlietojamiem traukiem jau pagājušajā nedēļas nogalē pieauga par aptuveni 30%,» stāsta Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vecākā speciāliste Dace Valnere.

Citas tendences savu klientu iepirkšanās paradumos pirms Līgo vakara novērojuši Maxima veikalu darbinieki. Izrādās, ka, neraugoties uz veselīga dzīvesveida un pārtikas popularizēšanu, bezalkoholisko dzērienu grupā pirmo vietu pārliecinoši ieņem saldie gāzētie dzērieni – dažādas kolas un limonādes. Pirktāko bezalkoholisko dzērienu sarakstā šai grupai ir lielākais īpatsvars 29%. Otrajā vietā ar 25% ir sulas un nektāri, bet trešie populārākie ar 21% no pārdošanas apjomiem ir visādu veidu minerālūdeņi un dzeramie ūdeņi.

Kvasa popularitāte aug

«Runājot par izmaiņām, pēdējo gadu laikā visbūtiskāk – par 25% – palielinājies kvasa noiets. Vēl straujāk – par 38% – gan augusi sīrupu un sulu koncentrātu popularitāte, kas liecina par cilvēku aizvien praktiskāku iepirkšanos – no šīm izejvielām svētku vakarā katrs pats var pagatavot dzērienus, tomēr uz kopējā fona šīs grupas apjomi vēl joprojām nav lieli,» stāsta Maxima pārstāvis Ivars Andiņš.

Protams, pat alu īpaši necienošs jāņabērns šajos svētkos, visticamāk, tomēr iedzers kādu malku šī dzēriena. Par to liecina arī tā pārdošanas apjoma pieaugums. Tā Maxima veikalos alus pārdošana Jāņu nedēļā, salīdzinot ar maiju, palielinās 2,7 reizes. Visiecienītākie ir gaišie ali, kuru īpatsvars no kopējā šajā laikā realizētā alus apjoma sasniedz gandrīz 92%. Popularitātes topa otrajā vietā ar 4,1% ir alus kokteiļi, tiem seko tumšais alus ar 1,8% un bezalkoholiskais alus ar 1,3%.

Un kāds gan Līgo vakara mielasts bez siera – neiedomājami! Pirmssvētku dienās tā pārdošanas apjomi gandrīz dubultojas. «Protams, tradicionāli iecienītākais Jāņu ēdiens ir siers. Pērn Jāņu nedēļā visu sieru pārdošana palielinājās par 61% pret nedēļu maijā un par 2% pret Jāņu nedēļu gadu iepriekš un 39% no visiem pārdotajiem sieriem ir jāņusieri,» saka I. Andiņš.

Bīsties odu

Par to, ka cilvēkiem ir pieejams aizvien vairāk brīvo līdzekļu, liecina arī fakts, ka aizvien biežāk ļaudis izvēlas dārgāko cūkgaļas šašliku. Vēl pāris gadus iepriekš populārāks bija lētākais vistas šašliks.

Cita aina paveras, aptaujājot dažas Rīgas centra aptiekas. Neatkarīgās uzrunātās aptiekāres, atsaucoties uz iepriekšējo gadu pieredzi, zināja teikt, ka aptiekām Līgo svētku iepirkšanās bums vēl ir priekšā. Interesanti – mūžam dzīvais mīts par papardes zieda meklēšanu gada jautrāko svētku laikā aptieku klientu iepirkšanās paradumos neatspoguļojas. Pirmssvētku dienās pārdoto kontracepcijas līdzekļu daudzums būtiski nepieaugot, taču populārāko preču līderi neapšaubāmi esot visi iespējamie odus atbaidošie līdzekļi un medikamenti, kas sola atrisināt vēdera problēmas.

***

preču top 5

Galdam

Gaišais alus

Cūkgaļas

šašliks

Siers

Gāzētie

atspirdzinošie dzērieni

Sīrupi

Inventārs

Kokogles

Degšķidrums

Iesmi grilam

Āra sveces

Kuņģa darbību stabilizējoši medikamenti

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais