Jāņos mediķi steigsies palīgā, arī izmantojot GPS

Līgo vakarā, kuru daudzi pavada brīvā dabā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) iesaka pirms ļaušanās svētku burvībai noskaidrot precīzu atrašanās vietu, lai vajadzības gadījumā operatīvajiem dienestiem varētu nosaukt pēc iespējas precīzu adresi vai orientierus apkārtējā vidē. Visai noderīgs var būt arī līdzi paņemts mobilais telefons ar GPS koordinātēm.

Ik diennakti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Operatīvās vadības centrā (113 dispečercentrā) tiek saņemti līdz pat 2000 iedzīvotāju zvanu, bet mediķu brigādes visā Latvijā steidzas palīgā līdz pat 1300 pacientiem vai cietušajiem.

Savukārt vidēji 25% gadījumu, pieņemot izsaukumus, bijušas grūtības ātri noteikt precīzu cietušā atrašanās vietu, kas nereti kavē brigādes ierašanos. Lielākoties šādi gadījumi ir situācijās, kad izsaucējs atrodas svešā, nepazīstamā vietā vai nezina atrašanās vietas adresi.

Līdz šim mediķu brigādi nosūtīt izsaukumā bija iespējams visātrāk, ja zvanītājs nosauca adresi, kur atrodas pacients vai cietušais (pilsēta/pagasts, novads, iela, mājas nosaukums).

Jau ziņots, ka ERAF projekta ietvaros Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) ieviesis nepieciešamo tehnoloģisko nodrošinājumu izsaukuma vietas noteikšanai. 113 dispečers var noteikt izsaukuma vietu pēc zvanītāja nosauktām ģeogrāfiskās pozicionēšanas koordinātēm, kas atrodamas mobilajā telefonā, un izsaukuma maršrutu kartes veidā operatīvi nosūtīt brigādei uz mašīnu, lai mediķi nekavējoties dotos palīgā.

Noteikumi paredz, ka NMPD brigādei pie cietušā jāierodas 75% gadījumu pilsētās līdz 15 minūšu laikā, lauku teritorijās 75% gadījumu – līdz 25 minūšu laikā. “Protams,” teic Ilze Bukša, “ka vidējos rādītājus mēs izpildām un arī pārsniedzam.” Pilsētās vidēji 90% gadījumu brigādes ierodas norādītajā laikā, lauku teritorijās tas izdodas apmēram 80% gadījumu. Satraukumu medicīnas darbiniekos rada pārējās reizes, kā dēļ arī tiek meklēti situācijas risinājumi, lai pie pacientiem nokļūtu ātrāk.

Tik dārgās minūtes un pat sekundes nereti tiek zaudētas, mēģinot noskaidrot, kas ir noticis un kurā vietā. Tehnoloģiskās iespējas NMPD dispečeriem ļauj apzināt dienesta brigādi, kas notikuma vietai atrodas vistuvāk un kura var doties uz izsaukuma vietu nekavējoties.

Palīdzības sniegšanu ietekmē ceļi un savlaicīgums

Latvijā visai nozīmīgs faktors, lai NMPD brigāde spētu ierasties laikā, ir ceļu stāvoklis. Īpaši rudeņos un pavasaros, kad lauku ceļi ir dubļaini un pat neizbraucami. Arī ziemās mazākas nozīmes un pie mājām piebraucamos ceļus tīra retāk vai netīra nemaz. Ir reizes, kad medicīnas darbinieki pie cietušā dodas kājām, jo citādi piekļūt nav iespējams.

Ja iedzīvotājiem nav zināma adrese un viņi atrodas, piemēram, sabiedriskā vietā svešā pilsētā, mazapdzīvotā vietā u.c., turpmāk NMP dienesta dispečeriem pietiks ar informāciju par kādu notikuma vietai tuvumā esošu orientieri (piemēram, degvielas uzpildes stacijas, veikala vai citas tirdzniecības vietas, izglītības vai kultūras iestādes nosaukumu, autobusa pieturvietu u.c.). Dispečeru rīcībā nodotā Uzziņu dienesta 1188 datu bāze ļaus īsā mirklī noskaidrot izsaukuma adresi un nekavējoties nosūtīt izsaukuma maršrutu kartē tuvākajai brīvai brigādei. Uzsāktā sadarbība ar Lattelecom palīdzēs uzlabot ātrās palīdzības izsaukšanas kvalitāti un operativitāti, kā arī paātrinās brigādes nokļūšanu pie pacientiem un cietušajiem visā Latvijā.

Latvijā

Efektīvai valsts austrumu robežas aizsardzībai par pilna laika vienībām būtu jāpārveido vismaz divi pierobežas Zemessardzes bataljoni, sociālajā tīklā "Facebook" norādījis Ziemeļvalstu noturības organizācijas (CIREN) līdzdibinātājs, bijušais Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Svarīgākais