Muižniece: prezidents aizvainots uz TP vai nepietiekami informēts

Valda Zatlera kritika, ka Tautas partija, iebilstot pret progresīvo mājokļa nodokli ir lobējusi lielo īpašnieku intereses, ir radusies vai nu no prezidenta aizvainotības uz šo partiju, vai viņa nepietiekamās informētības par šo jautājumu, uzskata TP Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece.

„Redzams, ka Zatlera kungam ir kāds varbūt neliels aizvainojums pret Tautas partiju vai arī viņš nav līdz galam informēts, tādēļ aicinu viņa padomniekus labāk informēt prezidentu,” pirmdien teica Muižniece.

Runa ir par V. Zatlera izteikumiem svētdienas vakarā intervijā TV3 raidījumam Nekā personīga. Intervijā prezidents uzvēra, ka nepieciešams ieviest progresīvo nekustamā īpašuma nodokli, lai tie, kuriem ir lielie un dārgie īpašumi, maksātu vairāk. Uz NP žurnālistu jautājumu, kāpēc valdībā netika pieņemts lēmums par šāda nodokļa ieviešanu, prezidents atbildēja, ka „aizbildinoties ar visu maznodrošināto cilvēku ienākumu aizsardzību, faktiski finišā tika lobētas lielo īpašnieku intereses. Un tas ir skaidri jāpasaka - tika lobētas lielo īpašnieku intereses”.

Viņaprāt pēc diskusijām par šī nodokļa ieviešanu ir skaidri redzams, kuras partijas interesēs lobējot lielos īpašniekus lēmums par progresīvā nodokļa ieviešanu tika bremzēts, jo TP esot bijis viens no lielākajiem šķēršļiem par nodokļa ieviešanu. „Tātad acīmredzot, Tautas partija šīs intereses lobēja,” piebilda prezidents.

V. Muižniece skaidro, ka TP pret progresīvo nekustamā īpašuma nodokli iestājas, aizstāvot lielo mantoto lauku māju īpašniekus un jaunās ģimenes, kuras ekonomikas izaugsmes gados, negaidot palīdzību no valsts, ņēmušas hipotekāros kredītus vienīgajam mājoklim. Politiķe norāda, ka Latvijā tradicionāli arī laukos būvētas mājas ar ne mazāk kā 100 kvadrātmetru platību, tādēļ runa neesot tikai par bagātnieku interesēm. „Stāsts par progresīvā nodokļa solidaritāti ir iluzors un ari vai vēlu izpratne par to radīsies. Arī Zatlera kungam,” uzskata V. Muižniece.

Politiķe pieļauj, ka Rīgas pilī ir jūtīgi uztverti atsevišķu TP pārstāvju pēdējā laika kritiski izteikumi par V. Zatleru. „Es ļoti atvainojos prezidentam, ja kāds Tautas partijas politiķis ir kādu nepamatotu pārmetumu izteicis. Bet mums drīzāk būtu visiem kopā jāstrādā, lai Latvijā vispār būtu vēl nodokļu maksātāji, nevis meklēt aizvainojumus,” uzskata V. Muižniece.

Oktobra otrajā pusē ekspremjers Aigars Kalvītis medijos izteicās, ka „Zatlera problēma ir tā, ka viņam nav satura”, tādēļ nepamatotas ir prezidenta ambīcijas uzņemties lielāku lomu, jo to jāspēj piepildīt ar saturu. „Zatlers ļoti daudz imitē darbības, kurām nav satura,” medijiem izteicās A. Kalvītis. Viņš arī kritizēja V. Zatlera neseno lēmumu sasaukt valdības ārkārtas sēdi, „lai tikai parādītu sabiedrībai, ka tie, lūk, visi pie galda sēdošie ir muļķi, bet pats tikai uzklausītu informāciju”. Oktobra beigās kritiski par V. Zatleru intervijā Latvijas Avīzei izteicās viens no TP līderiem Vents Armands Krauklis. „Ne vienmēr, ieskaitot beidzamo runu ANO sesijā, viņš izteicies atbilstoši pašreizējai valsts ekonomiskajai situācijai, šodienas pasaules aktualitātēm,” savu uzskatu pauda TP politiķis.

Svarīgākais