Ziņojums: KNAB netiek ievērotas Iekšējā audita likuma prasības

Apkopojot informāciju par iekšējā audita darbību ministrijās un iestādēs, Finanšu ministrija secinājusi, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) netiek ievērotas Iekšējā audita likuma prasības.

Pēc Iekšējā audita padomes ieteikuma ir veiktas četras neplānotas pārbaudes - Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, Valsts kancelejā, Ārlietu ministrijā un KNAB.

Finanšu ministrijas ziņojumā teikts, ka kopumā iekšējā audita sistēma pārbaudītajās institūcijās darbojas, izņemot Ārlietu ministrijā, Satiksmes ministrijā un KNAB. Šo ministriju un KNAB vadītāji ir noteikuši pasākumus iekšējā audita funkcijas pilnveidošanai, par kuru īstenošanu Finanšu ministrija informēs Ministru kabinetu līdz šā gada 15.oktobrim.

Ziņojumā arī pieminēts, ka KNAB iekšējā auditora amata vakance ir brīva kopš 2011.gada decembra.

Tāpat pārbaudēs secināts, ka vairākās institūcijās ieteikumu ieviešanas īpatsvars ir mazāks par 70% un netiek ieviesti ieteikumi arī no iepriekšējiem pārskata gadiem, kā rezultātā netiek mazināti audita laikā identificētie riski vai to ietekme uz iestādes darbību. Tāpat pārbaužu laikā vairumā institūciju ir konstatēti būtiski trūkumi iekšējā audita darba plānošanā un iekšējā audita procesa īstenošanā, kas ietekmē iekšējā audita darba izpildes kvalitāti.

Savukārt viedokli par iekšējās kontroles sistēmas darbību var sniegt tikai par daļu no valsts pārvaldes īstenotajām funkcijām un uzdevumiem, 30% gadījumu izteiktais viedoklis nav pietiekami pamatots, kā rezultātā pastāv iespēja, ka valsts pārvaldes iekšējās kontroles sistēmā ir trūkumi, kas ietekmē tās mērķu sasniegšanu, norādīts ziņojumā.

Ministrija arī secinājusi, ka atsevišķām institūcijām iekšējie auditi nav veikti vai veikti tikai par daļu no sistēmas. Secināts arī, ka ir pieaudzis gadījumu skaits, kad tiek nokavēti ziņojumu iesniegšanas termiņi - šādu gadījumu skaits pārbaudītajās institūcijās ir pieaudzis līdz 40%. Kā ziņojumā norāda ministrija, tā rezultātā iestāžu vadītāji novēloti saņem informāciju par kontroles sistēmas trūkumiem.

Svarīgākais