Aptauja: Lielāka daļa Latvijas iedzīvotāju pazīst vismaz vienu Jāni

© f64

Lielākā daļa nedēļas nogalē gaidāmajos svētkos, ka noteikti Līgo svētkos ēdīs ķimeņu sieru, plūks jāņuzāles un pīs vainagus, kā arī kurs ugunskuru.

Tāpat tradīcijas, ko lielākā daļa plāno ievērot, ir Līgo dziesmu dziedāšana un alus dzeršana, tā liecina Galleria Riga aptauja.

45% no aptaujātajiem atzina, ka zina 1-5 Jāņus, bet 41% zina pat 6-10 šī vārda īpašniekus. Savukārt 7% no aptaujātajiem pazīst 11-20 Jāņus, un ir pat tādi cilvēki, kuriem paziņu lokā ir vairāk nekā 21 Jānis (tā atzina 7%).

Vairākums respondentu Galleria Riga aptaujā atzina, ka šogad Līgo svētkus plāno svinēt laukos, pie dabas. Tomēr liela daļa joprojām tā arī nav izlēmuši par svinēšanas vietu (23% respondentu). Trešā populārākā svinību vieta šogad būs kāds sabiedrisks pasākums - to kā plānoto svinību vietu norādīja 14%.

Galleria Riga aptaujātie atzina, ka Līgo mielastā obligāti jābūt iekļautam sieram, alum un maizei vai pīrādziņiem, kā arī augļiem un dārzeņiem. Savukārt, šašliku, kūpinātu gaļu, zivis aptaujātie ierindo to produktu sarakstā, kurus arī varētu celt Līgo mielasta galdā, bet tie nav obligāti. Savukārt vismazākā piekrišana kā Līgo mielasta sastāvdaļai ir šokolādei, saldumiem un stiprajam alkoholam.

Vairums Galleria Riga aptaujas respondentu atzina, ka, iegādājoties visu nepieciešamo Līgo mielastam, plāno šķirties no 11-20 latiem, tā atzina 36%. Savukārt 26% respondentu atzina, ka Līgo mielastam ir gatavi iztērēt 21-40 latus. 14% plāno no sava maciņa atlikt līdz 10 latiem, lai iegādātos visu nepieciešamo svētku mielastam. 10% ir gatavi no sava budžeta atvēlēt 41-60 latus, 7% - 61-80 latus, 5% - 81-100 latus, bet 101 un vairāk latus tikai 2%.

Latvijā

Valdība otrdien atkārtoti nolēma uz nedēļu atlikt Satiksmes ministrijas (SM) sagatavoto Ministra kabineta noteikumu izskatīšanu, kas nosaka kārtību Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu piešķiršanai, sniedzot atbalstu dzelzceļa infrastruktūras būvniecībai, pārbūvei un atjaunošanai un nodrošinot pilnvērtīgu integrēšanos TEN-T tīklā un uzlabojot energoefektivitāti sabiedriskajos pasažieru pārvadājumos.

Svarīgākais