"Rakšos" ķers sivēnus

© Rīgas zoodārzs

Amatas novada atpūtas kompleksā "Rakši" Līgo svētki šogad tiks svinēti kolhoznieku stilā, pasākuma apmeklētājiem piedāvājot brīvdabas kino, dažādu ansambļu priekšnesumus, dzeršanas sacensības, Līgo nakts balli un citas aktivitātes, aģentūru LETA informēja kompleksa pārstāve Elija Krauze.

Līgo svētki "Rakšos" notiks jau trešo gadu pēc kārtas, un šogad tie būs ar tematisku ievirzi - "Kolhoznieku Līgo nakts balle "Rakšu" sētā". Sarīkojums kolhoznieku stilā sāksies 23.jūnijā plkst.12 ar Līgo dienas lauku labumu tirdziņa atklāšanu, bet pēc plkst.14 pircējus, pārdevējus un līgotājus iekustinās grupa "Musiqq".

Visas dienas garumā "Rakšos" norisināsies dažādas lustes, priekšnesumi, brīvdabas kino, savukārt no plkst.20 Amatas novadu ieskandinās "Apvedceļš", Normunds Rutulis un "Kantoris 04". Līgo svētku īpašais notikums būs divu ņipru un kviecošu sivēnu ķeršana ar dažādu šķēršļu pārvarēšanu.

Uz lielās skatuves būs dažādi priekšnesumi - uzstāsies tautas deju ansambļi, notiks līnijdeju paraugdemonstrējumi, koru sadziedāšanās un citas aktivitātes. Ikviens būs laipni aicināts izjāt ar kamieli, saņemot kamieļu jāšanas sertifikātu. Izturīgākie varēs piedalīties alus dzeršanas sacensībās, savukārt naskākie skrējēji centīsies noķert divus ņiprus un kviecošus sivēnus, pārvarot dažādus šķēršļus. Naudīgākie tiks aicināti piedalīties izsolē par dažādu lauku labumu, amatnieku izstrādājumu ieguvi savā īpašumā, kā arī tiks izsolīta iespēja ballēties kādā no "Rakšu" viesu namiem.

"Rakšos" tiks uzstādīts brīvdabas kino, un skatītājiem tiks piedāvātas latviešu kino leģendas ar ieskatu kolhoza dzīvē - bērniem filma "Saulessvece" un pieaugušajiem - Oļģerta Dunkera 1970.gada filma "Klāvs - Mārtiņa dēls". Filmā "Klāvs - Mārtiņa dēls" skatītājiem būs iespēja izbaudīt slaveno "Ances romanci", ko filmā temperamentīgi dzied Elza Radziņa, bet ārpus filmas - Margarita Vilcāne. Kolhoza priekšsēdētāja lomā aktieris Kārlis Sebris un viens no labākajiem mātes tēliem latvju kino - talantīgās aktrises Veltas Līnes izpildījumā.

"Saulessveces" seanss sāksies plkst.13.30, bet no plkst.15.30 tiks rādīts "Klāvs - Mārtiņa dēls". Abu filmu sižeti ir saistīti ar kolhoza tēmu.

Savukārt no plkst.20 "Rakšos" norisināsies Līgo nakts balle, ko atklās grupa "Apvedceļš", vēlāk pasākuma apmeklētājus priecēs Normunda Rutuļa uzstāšanās un līdz par rīta gaismai līgotājus izklaidēs "Kantoris 04".

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais